Hoppa till huvudinnehåll

Institutet för hälsa och välfärds Nohynek om britternas godkännande av vaccinet: "Jag tror inte att de har tagit någon genväg, det brittiska läkemedelsverket har ett gott rykte"

Hanna Nohynek.
Hanna Nohynek ser det brittiska försäljningstillståndet som ett gott tecken på att vaccinet mot covid-19 är effektivt. Hanna Nohynek. Bild: Markku Pitkänen / Yle Hanna nohynek

Det brittiska hälsoministeriet har gett grönt ljus för ett vaccin mot covid-19. Institutet för hälsa och välfärds överläkare Hanna Nohynek säger till Yle att vaccinets försäljningstillstånd i Storbritannien är en god nyhet.

– Det visar att vaccinet är tillräckligt säkert och effektivt, säger hon.

Det var i går kväll som det brittiska hälsoministeriet godkände Pfizer-Biontechs vaccin på rekommendation av läkemedelsmyndigheten MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency).

Enligt Nohynek har Storbritanniens läkemedelsmyndighet haft stor press på att få vaccinet godkänt.

Det här beror enligt henne inte bara på den svåra coronasituationen i landet utan också på utträdet ur Europeiska unionen, som fullbordas nu på nyår.

– Från och med den första januari kommer Storbritanniens läkemedelsmyndighet att kunna fatta alla beslut om vilka mediciner och vaccin som ges, säger hon.

Det är inte ett riktigt försäljningstillstånd, utan ett undantagstillstånd

Unionen har ändå kunnat stifta egna lagar om vaccinets försäljningstillstånd. Det är de lagarna som har använts för att godkänna vaccinet mot covid-19.

Marjo-Riitta Helle, chef på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, säger att det ändå inte handlar om ett egentligt traditionellt försäljningstillstånd.

– Det verkar som om Storbritannien har beviljat ett nationellt undantag för att kunna komma igång med vaccinationer på grund av den svåra situationen i landet. Det är inte ett riktigt försäljningstillstånd, utan ett undantagstillstånd, säger hon.

Det skulle i princip vara möjligt att använda ett liknande undantagstillstånd i Finland.

– Lagstiftningen kan tillåta det. Men det här händer troligtvis inte, eftersom EU har kommit ganska långt i processen av att godkänna vaccin, säger Helle.

Den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade i går att vaccinet kan få försäljningstillstånd i EU-länder från och med den 29 december.

BioNTechin rakennus Saksassa Mainzissa.
Pfizer/Biontechs vaccin bedöms hittills vara upp till över 90 procent effektiva. BioNTechin rakennus Saksassa Mainzissa. Bild: Ronald Wittek / EPA Coronavaccin,Biopharmaceutical New Technologies,Mainz

EU är hack i häl

Trots Storbritanniens pressade situation anser inte Hanna Nohynek att det brittiska hälsoministeriet skulle ha påskyndat sitt beslut gällande vaccinet.

– Jag tror inte att de har tagit någon genväg. De har ett gott rykte. De är noggranna och kritiska. Jag litar på att de har undersökt resultaten av testning på djur och människor noggrant, och att de dragit professionella slutsatser.

Nohynek tar inte ställning till huruvida Storbritanniens beslut kommer att påverka EMA:s tidtabell. Men hon anser att det är mycket osannolikt att EMA skulle fatta ett annat beslut än de brittiska myndigheterna.

– Det skulle vara en oönskad situation om en läkemedelsmyndighet säger en sak, och den andra en annan. I västerländska länder liknar läkemedelsmyndigheternas regler och kriterier gällande vaccin och läkemedel varandra.

Jag tror inte att de har tagit någon genväg

Nohynek kan inte ta ställning till när vaccinationerna kommer att börja i Finland.

– Efter att EMA har gett sitt godkännande måste ännu EU-kommissionen bevilja försäljningstillstånd. Det här kan innebära en liten försening.

Det finns flera vaccin mot covid-19 som utvecklas just nu. Än så länge har inte ett enda av dem fått försäljningstillstånd i EU-området.

Texten är en översättning av artikeln THL:n Nohynek: "En usko, että mitään ohituskaistaa on käytetty, Britannian lääkeviranomaisella on hyvä maine", skriven av Mikko Pesonen vid Yle Uutiset. Texten är översatt till svenska av Belén Weckström.