Hoppa till huvudinnehåll

Klart: Russell får chansen i Mercedes redan i Bahrain – Mick Schumacher får köra Haas nästa år

George Russell och Valtteri Bottas under en presskonferens.
George Russell och Valtteri Bottas. George Russell och Valtteri Bottas under en presskonferens. Bild: Stephanie Lecocq / EPA-EFE / All Over Press George Russell,Valtteri Bottas

Framtiden är nu. George Russell får hoppa in i F1-seriens bästa bil då Lewis Hamilton tvingas sitta i karantän på grund av coronaviruset. Haas meddelar i sin tur att Mick Schumacher väntat nog kommer att köra en av deras bilar nästa år.

Lewis Hamilton har testat positivt för coronaviruset – och en stor fråga var vem som kommer att ersätta britten i Mercedes det kommande veckoslutet i Bahrain.

Det ryktades snabbt om att det skulle bli någon ur trion Stoffel Vandoorne-George Russell-Nico Hülkenberg som skulle få hoppa in och så var också fallet. Mercedes meddelar nu att det är Williams-föraren Russell som får hoppa in.

Vandoorne, Mercedes testförare, och Hülkenberg som axlar samma uppdrag för Racing Point skulle ha varit kontraktmässigt lättare att signa – men Williams ville inte sätta sig på tvären för Russell.

– Jag kan bara tacka dem för den här möjligheten, säger Russell i ett pressmeddelande.

"En milstolpe" för Mercedes

Russell har hört till Mercedes juniorprogram sedan säsongen 2017. Han gjorde sin F1-debut i fjol och har kört för Williams hela karriären.

Mercedes stallchef Toto Wolff antyder i stallets pressmeddelande att det var den gedigna tävlingserfarenheten från den pågående säsongen som fick stallet att välja just Russell.

– Det kommer inte att vara en lätt uppgift att byta bil, men han är redo för att tävla och har en förståelse för hur årets däck beter sig på banan. George har visat upp imponerande takter i Williams i år och har spelat en stor roll i deras uppsving, säger Wolff.

Toto Wolff under ett formel 1-lopp.
Toto Wolff. Toto Wolff under ett formel 1-lopp. Bild: HOCH ZWEI/Pool/Steve Etherington/ All Over Press Toto Wolff

– Jag är förhoppningsfull inför helgens tävling och tror på en strong insats bredvid Valtteri (Bottas), som kommer att fungera som en krävande måttstock för honom, fortsätter stallchefen.

Bottas har ett kontrakt för säsongen 2021, men i mångas papper är Russell den som antagligen tar hans plats året efter det. Mycket hänger samtidigt på hur Lewis Hamilton tänker när det gäller framtiden.

– Det här är en liten milstolpe för oss. Det är första gången en av våra egna juniorförare kör vår F1-bil i en tävling. Vi har mycket jobb framför oss, säger Wolff.

Namnet Schumacher tillbaka i F1

Nu står det också klart att det är duon Nikita Mazepin-Mick Schumacher som kommer att köra Haas bilar säsongen 2021. Mazepin avslöjades som en av förarna redan på tisdagen och under onsdagsförmiddagen bekräftade det amerikanska stallet att det är Schumacher som kör bil två.

Mick Schumacher är den sjufaldige världsmästaren Michael Schumachers son. Han hör till Ferraris juniororganisation.

– Jag tror starkt att Mick har förtjänat chansen att visa upp sig i formel 1 på basis av hur han har klarat sig i F2-serien. Vi har en stor möjlighet framför oss som ett lag att fostra fram en ny förare, säger stallchefen Günther Steiner i ett pressmeddelande.

Den här säsongen kör Kevin Magnussen och Romain Grosjean för Haas. Grosjean kommer ändå att missa tävlingen i Bahrain till följd av den livsfarliga kraschen som tvingade honom att avbryta loppet på samma bana förra veckoslutet.

Artikeln uppdaterad kl. 10.24 efter att Haas bekräftat Mick Schumachers kontrakt.

Läs också