Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan ett corona-sms plinga till i din mobil - myndigheterna bekämpar viruset på ett nytt sätt

Ung kvinna med munskydd håller en mobiltelefon i handen.
De första coronatextmeddelandena skickas onsdagen den andra december. Ung kvinna med munskydd håller en mobiltelefon i handen. Bild: Lehtikuva Mobiltelefoner och -apparater,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Social- och hälsovårdministeriet börjar skicka ut textmeddelanden som gör folk uppmärksamma på de coronarekommendationer som finns.

Med textmeddelandena vill man förhindra att coronaviruset sprids, trygga hälso- och sjukvårdens bärkraft och särskilt skydda dem som hör till riskgrupperna.

Meddelandet som landar i telefonen är det här: "SHM informerar: Coronavirusläget i Finland försämras. Skydda dig själv och andra. Se regionala rekommendationer och begränsningar: thl.fi/regioner"

Sms:en skickas ut på finska, svenska, engelska och nordsamiska. De första skickas ut i dag, onsdag, och de levereras stegvis, vilket innebär att de kommer till mobilen vid lite olika tidpunkt.

Coronaläget varierar

Ministeriet påminner om att coronaläget har försämrats i nästan hela landet de senaste veckorna. Eftersom situationen varierar mellan de olika regionerna kan också rekommendationerna och begränsningarna vara olika.

De regionala begränsningarna och rekommendationerna hittar man på de enskilda sjukvårdsdistriktens webbsidor.

Distriktens adresser finns i sin tur hos Institutet för hälsa och välfärd THL:s sajt.

Sms:en har möjliggjorts via det avtal som Social- och hälsovårdsinisteriet har slutit med teleoperatörer verksamma i Finland och med Nödcentralsverket.

Källa: Pressmeddelande