Hoppa till huvudinnehåll

Tränarens plan för att göra Lauri Markkanen till en stjärna – vill ge finländaren en större roll i offensiven: ”Han är en unik spelare”

Lauri Markkanen visar strålande form
Lauri Markkanen. Lauri Markkanen visar strålande form Bild: All Over Press Lauri Markkanen

Lauri Markkanen har inte blivit den offensiva gigant som Chicago Bulls eller fansen hoppades på då laget såg till att de säkrade hans tjänster för tre år sedan. Men nu har klubbledningen bytts ut – och förväntningarna är skyhöga igen.

En hoppingivande rookiesäsong, en snäppet bättre andra säsong – och en tredje som visade sig bli ett stort steg bakåt i utvecklingen.

Till anhängarnas stora besvikelse fick en skadedrabbad Lauri Markkanen under Jim Boylens ledning se sin offensiva roll minskas ner till en stillastående trepoängsskytt – som dessutom inte verkade klara av sin uppgift.

Markkanen vädrade sitt missnöje i medierna – och då klubbens kräftgång inte tog slut fick Boylen gå efter säsongen.

Nu är det Billy Donovan som tagit sig an uppgiften att lyfta upp Chicago-laget till slutspelet igen. Och han tänker göra det med Markkanen som en viktig pjäs i lagets spel.

– Jag har snackat med honom några gånger. För en kille med så mycket talang kan det dröja några år innan verkligheten i ligan når en. Nu handlar det om att han måste hitta sin identitet på planen, säger han till NBC.

Billy Donovan.
Billy Donovan. Billy Donovan. Bild: Erik S. Lesser / EPA-EFE / All Over Press Billy Donovan

– Alla vet att han kan skjuta. Men vi kan också göra mer för att skapa lägen för honom där han kan utnyttja sin storlek. Han har talangen som krävs för att ta sig förbi andra spelare i den här ligan, fortsätter han.

Donovan skickar också en tydlig pik till den tidigare tränarstaben:

– Efter att ha sett honom spela så finns det en sak jag inte vill att han ska bli: en endimensionell ta-emot-bollen-och-skjut-kille som står stilla. Det är hur lätt som helst att försvara bort sådana.

Förhandlar om förlängning

Det är alltså inte någon hemlighet att Markkanen kommer att få axla en mångsidigare roll i offensiven NBA-säsongen 2020/21. Det gillar finländaren.

– Jag vill verkligen stanna här en lång tid framöver. Det har jag också gjort klart för min agent. Jag pressar honom för att få fram ett kontrakt så snabbt som möjligt, säger Markkanen till NBC.

Markkanen kommer nämligen att inleda sitt sista år under rookiekontraktet när säsongen kör i gång i slutet av december. Den nya klubbchefen Artūras Karnišovas bekräftar också för kanalen att förhandlingarna pågår.

Flera av spelarna som draftades samma år som Markkanen har fått enorma maxkontrakt av sina klubbar – men Markkanen lär ska få nöja sig med mindre.

Lauri Markkanen sitter på avbytarbänken.
Lauri Markkanen. Lauri Markkanen sitter på avbytarbänken. Bild: AOP Lauri Markkanen

Men han tänker inte skylla på Boylen för det.

– Jag är killen som tittar i spegeln innan jag klagar. Jag har försökt analysera mitt spel och försökt bli mer aktiv på planen. Jag måste röra på mig mer utan boll också – göra mig själv öppen för passningar. Det är mitt sätt att arbeta mig igenom allt som gick snett, säger Markkanen.

– Så jag är inte nervös eller orolig för att det ska gå dåligt igen. Jag vet att jag jobbar hårt och då har jag också ett självförtroende som hjälper mig, fortsätter han.

Tränaren Donovan, tidigare i Oklahoma City Thunder, vet också exakt hur farlig Markkanen är.

– När han kom till NBA som rookie så minns jag att jag fick varna mina killar i ”OKC” om att den här snubben verkligen, verkligen kan skjuta. Han kan både sätta in treor och flyga förbi dig fram till korgen, säger han.

– Han har varit med om många motgångar och att komma tillbaka efter dem kan vara utmanande. Vi måste vara där för honom. Han måste hjälpa sig själv. Men han är en unik spelare och kan göra många olika saker på planen.

Läs också