Hoppa till huvudinnehåll

Blytung dag på vallen för Mari Eder – bommade sju av tio skott i sprinten: ”Hittade en nivå som jag inte ens visste fanns”

Mari Eder hänger med huvudet då hon åker i mål.
Sprinten blev en rejäl besvikelse för Mari Eder. Mari Eder hänger med huvudet då hon åker i mål. Bild: Lehtikuva skidskytte,Mari Eder

Mari Eders sprinttävling gick åt skogen innan den ens hade hunnit börja på allvar. Skyttet fallerade och Eder gjorde säsongens sämsta insats. Hanna Öberg sprudlade däremot av självförtroende på vallen och vann tävlingen.

Mari Eder har fokuserat mycket på skytteträningen inför säsongen, men i de första tävlingarna har det inte gett resultat. Förra helgen bommade hon tre skott i både distansloppet och sprinten, och dagens sprint gav inget trendbrott.

Det gick snett direkt för Eder i det liggande skyttet då hon missade första skottet och var tvungen att rätta till skyttepositionen. Det tog tid och lyckades inte speciellt bra.

Eder missade även det andra skottet, men satte sedan två innan det sista också resulterade i en straffrunda.

– Jag läste väl vindflaggorna fel i liggande men vet inte varför. Det var en dålig insats på så många olika sätt. Jag hittade en nivå som jag inte ens visste fanns, säger Eder till Yle efter tävlingen.

Mari Eder tar geväret från ryggen.
Mari Eder tar geväret från ryggen. Bild: Lehtikuva skidskytte,Mari Eder

Tre bommar i liggande gjorde att tävlingen var körd redan då och i stående blev det sedan beckmörkt. Eder träffade bara ett skott och tvingades alltså åka hela fyra straffrundor.

– I stående kom jag in med mentaliteten att jag bara ville ha en bra prestation eftersom vädret var omväxlande. Det är en stor besvikelse, säger Eder.

Eder var sämst av de finländska skidskyttarna och slutade på 93:e plats. Suvi Minkkinen var bäst av de blåvita på 71:a plats men ingen finländare kommer att få tävla i jaktstarten på söndag.

Svenskan Hanna Öberg visar däremot upp ett stabilt skytte. Även i dag var hon prickfri och det gav säsongen andra seger.

– Jag känner mig trygg på vallen, även om det var lite blåsigare. Jag är verkligen avslappnad när jag kommer in och ska skjuta. Benen var inte lika bra som i söndags men jag är jättenöjd, säger Öberg.

Hanna Öbergs syster Elvira gjorde också en stark tävling och slutade trea.

Resultat, sprint:

1. Hanna Öberg SWE 21.11,5 (0)
2. Anais Chevalier-Bouchet FRA +9,6 (0)
3. Elvira Öberg SWE +27,9 (1)
4. Marte Olsu Røiseland NOR +33,8 (1)
5. Denise Herrmann GER +47,6 (1)
6. Marketa Davidova CZE +48,1 (1)
7. Dzinara Alimbekava BLR +50,0 (1)
8. Tiril Eckhoff NOR +1.00,8 (2)
9. Valentina Semerenko UKR +1.01,5 (0)
10. Svetlana Mironova RUS +1.03,7 (1)
------------------
71. Suvi Minkkinen FIN +3.01,3 (2)
75. Erika Jänkä FIN +3.09,5 (2)
85. Sanna Laari FIN +3.44,2 (3)
93. Mari Eder FIN +4.05,7 (7)