Hoppa till huvudinnehåll

FN stryker cannabis från listan över de farligaste drogerna – finländsk expert tonar ner beslutet: "Liten praktisk betydelse"

Marijuanaplantor som växer i ett växthus i Markham, Kanada. Händer med blåa plasthandskar håller i en av växterna.
Den växande cannabisindustrin gynnas av CND beslut. Marijuanaplantor som växer i ett växthus i Markham, Kanada. Händer med blåa plasthandskar håller i en av växterna. Bild: EPA-EFE/WARREN TODA Kanada,cannabis,medicinsk cannabis

FN:s narkotikakommission CND har omvärderat sin syn på cannabis. På onsdagen beslutade man sig för att plocka bort cannabis från listan över de farligaste drogerna, en klassificering som till och med avrått från medicinskt bruk.

Beslutet bygger på rekommendationer från Världshälsoorganisationen WHO som ansett att cannabis borde omklassificeras.

Tidigare har cannabis fallit inom samma kategori som dödliga, beroendeframkallande opioider, inklusive heroin. Cannabis försvinner ändå inte från 1961 års allmänna narkotikakonvention utan kontrolleras fortfarande av den.

– Cannabis klassas fortfarande som en drog. Beslutet handlar bara om att den här listan, lista fyra, inte ska innehålla droger som kan ha medicinska kvaliteter. Det betyder inte att WHO hävdar att cannabis är bra eller gynnar medicinen, säger Elina Kotovirta som är konsultativ tjänsteman vid Social- och hälsovårdsministeriet.

EU-drama vid röstningen

Av de 53 medlemsstater som finns representerade i kommissionen i Wien, röstade 27 för och 25 mot. En avstod från att rösta.

Tolv EU-länder finns med i kommissionen och hade förbundit sig till en gemensam ståndpunkt – att rösta för WHO:s rekommendation. Under röstningen valde ändå Ungern oväntat att gå emot unionens linje och röstade mot förslaget.

– Man kan kanske säga att för EU var Ungerns val att inte följa unionens linje en större sak än själva beslutet, säger Kotovirta.

Finland hör inte till kommissionens medlemmar.

Fingervisning för medlemsstaterna

Kommissionens beslut leder inte till några direkta förändringar för medlemsstaterna eftersom de har sin egen lagstiftning. Beslutet kan ändå göra länderna mer benägna att legalisera cannabis för medicinskt bruk och se över lagar som gäller privat bruk, uppger FN.

I Finland har cannabis varit på tapeten på sistone efter att ett medborgarinitiativ för en avkriminalisering samlade tillräckligt med underskrifter. Initiativet efterlyser en lagförändring som skulle innebära att användning och innehav av en liten mängd cannabis inte längre skulle vara straffbart.

Elina Kotovirta tror ändå inte att CND:s beslut kommer att få så stor praktisk betydelse.

– Det är mer en filosofisk fråga. Nu finns det internationella organ som säger att det cannabis kan vara användbar inom medicinen.

Beslutet utökar också möjligheterna att forska i växtens långvariga medicinska egenskaper.

– Detta är en enorm, historisk seger för oss, vi kunde inte hoppas på mer, säger Kenzi Riboulet-Zemouli som är oberoende forskare inom narkotikapolitik till tidningen New York Times.

Kommissionens beslut tas också emot med öppna armar av cannabisindustrin. Dirk Heitepriem som chef på det kanadensiska cannabisföretaget Canopy Growth, säger till New York Times att beslutet är ett steg mot att erkänna de positiva verkan som cannabis kan ha på patienter.

Kotovirta tycker ändå att det finns skäl att lägga band på entusiasmen.

– Man kan också se på saken ur ett annat perspektiv. Nu har WHO utvärderat cannabis och kommit fram till att den fortfarande ska klassas som en drog och kontrolleras av narkotikakonventionen, säger hon.