Hoppa till huvudinnehåll

Maktskiftet i USA öppnar möjligheter för EU - men det blir ändå ingen återvändo "till gamla goda tider" tror utrikesminister Haavisto

Pekka Haavisto
Utrikesminister Pekka Haavisto. Pekka Haavisto Bild: Marja Väänänen / Yle utrikesminister,Pekka Haavisto,porträtt,Presidentvalet i USA 2020

EU hoppas på ett fördjupat samarbete med USA i kampen mot coronapandemin och klimatförändringen. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) tror att kommunikationen med Washington ska bli lättare i fortsättningen.

På onsdagen presenterade EU-kommissionen ett förslag till en gemensam agenda för EU och USA för de kommande åren. Budskapet är att EU ska tillvara de möjligheter som maktskiftet öppnar.

- Det är klart att den nya regeringen i USA innebär att det finns olika möjligheter mellan USA och EU, säger utrikesminister Pekka Haavisto om initiativet.

- Om Trumpadministrationen stödde brexit och Storbritanniens utträde ur EU så vill den nya regeringen vara nära Bryssel och EU-länderna.

Viktigt att diskussionen förs inom EU

Inom näringslivet ser man också med intresse fram emot en ny administration i USA.

Det handlar inte enbart om de transatlantiska relationerna utan också om förhållandet till Kina, säger Timo Vuori som är direktör för internationella frågor vid Centralhandelskammaren.

- USA är också mycket intresserat av det som händer i Asien och Kina. Därför måste vi vara aktiva och det är bra att vi öppnat denna dialog.

Timo Vuori, johtaja, kansainväliset asiat  Keskuskauppakamari
Timo Vuori är direktör vid Centralhandelskammaren. Timo Vuori, johtaja, kansainväliset asiat Keskuskauppakamari Bild: Berislav Jurišić / Yle Centralhandelskammaren

Vuori betonar att det också är viktigt att föra en diskussion inom EU om hur relationen med USA borde vara.

- Det positiva är att kommissionen gjort en agenda för hur man kunde förbättra relationen med USA.

- Men samtidigt måste vi i Finland komma ihåg att våra intressen i förhållande till USA inom handelspolitiken och miljöpolitiken inte alltid är samma som i Tyskland och Frankrike.

Stora förväntningar på den nya presidenten

Efter den turbulenta Trump-eran ser många i Europa fram emot ett maktskifte i USA. Men också för den nya presidenten kommer de nationella angelägenheterna att ha högsta prioritet, säger Vuori.

- Vi måste också komma ihåg att Bidenadministrationen först måste ta itu med de inhemska frågorna. De måste på något sätt få ordning på covidsituationen och ekonomin.

- Handels- och miljöpolitiken kommer kanske på andra plats i USA:s utrikespolitik.

Enligt Vuori är det mer realistiskt att räkna med små steg i rätt riktning än jättelika kliv.

- TTIP-förhandlingarna lärde oss att det finns områden där det är svårt att finna konsensus i handelspolitiken mellan de transatlantiska parterna.

Lättare att diskutera med Washington

Enligt Haavisto är det avgörande att Biden står på samma sida i många för EU viktiga frågor.

- Det är förstås helt klart att debatten pågår i USA och presidenten har ännu inte majoritet i senaten.

- Men vi vet att president Bidens ställning inställning är ganska positiv i frågor som är viktiga för EU, alltså hälso- och säkerhetsfrågorna samt kampen mot corona. Jag tror att diskussionerna ska vara lättare på så sätt.

I Europa har många höga förväntningar på den nya administrationen i USA. Finns det en risk för att man blir besviken?

- Jag tror inte det finns återgång till gamla goda tider. Om Trump utgick ifrån "America first" i sin politik så är det "Buy American" som gäller för Biden. Så en viss grad av nationalism kan fortgå på ekonomisk nivå.

- Men jag tror att kommunikationen mellan Washington och EU-länderna ska vara bättre i framtiden då det gäller handel och säkerhet.

- Det viktigaste är ändå att de har en helt annan inställning i klimatfrågor än Trumpregeringen.

EU:s utrikesministrar diskuterar relationen till USA på måndag. Frågan tas också upp av EU:s stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet på torsdag.