Hoppa till huvudinnehåll

Mysteriet i Åbo – hur hamnade en Saab 900 på Aura ås botten?

En rostig Saab 900, som lyfts upp ur Aura å, står på ett lastbilsflak.
Enligt lantbruksinspektör Timo Sirkiä vid Åbo stad har Saab 900:n legat på Aura ås botten i åtminstone ett par år. En rostig Saab 900, som lyfts upp ur Aura å, står på ett lastbilsflak. Bild: Yle / Johanna Manu Aura å,räddningsverket i egentliga finland

På onsdagen kunde man åskåda en något ovanlig operation på Aura ås östra strand i Åbo, då en Saab 900 lyftes upp från botten av ån.

Enligt Timo Sirkiä, lantbruksinspektör vid Åbo stad, blev man medveten om bilen i samband med ekolodsundersökningar av Aura ås botten.

– Åbo stad undersöker Aura ås botten med ekolod med några års mellanrum och i samband med att vi gick igenom data från höstens undersökningar såg vi en klump som såg ut som en bil. Vi utredde saken, och det visade sig att det faktiskt var en bil som fanns där, säger Sirkiä.

Enligt Sirkiä gick bilens lyftoperation smidigt till.

– Dykare fäste lyftlinor i bilen och så lyftes den upp ur ån med en billyftkran, det var ett lätt lyft att utföra.

Räddningspersonal ser på en rostig Saab 900 som lyfts upp ur Aura å.
Lyftoperationen tog ett par timmar och bland annat räddningsverkets dykare deltog. Räddningspersonal ser på en rostig Saab 900 som lyfts upp ur Aura å. Bild: Yle / Johanna Manu Aura å,räddningsverket i egentliga finland

Bilen lyftes upp vid Aura ås östra strand nära restaurangen Crane 22 och det visade sig att bilen var en Saab 900. Bilmodellen tillverkades åren 1978-1994 vid bilfabriken i Nystad. Saab 900 är den bilmodell som man byggt flest av vid bilfabriken – sammanlagt tillverkades nästan 239 000 stycken.

Enligt Sirkiä har Saaben legat på botten i åtminstone ett par år. Hur bilen hamnat i ån är något av ett mysterium.

– Det är svårt att säga. Bilen såg hel ut från utsidan och dörrar och fönster var stängda. Troligtvis har någon skuffat i bilen i ån.

Hur vanligt är det att man hittar bilar i Aura å?

– Vi hittar lyckligtvis väldigt sällan bilar i ån. Men allt annat slags skrot hittar man ju sedan oftare, säger Sirkiä.

Efter att bilen lyfts upp ur ån fördes den till depån i Åbo, där den senare kommer att förstöras.

Tidningen Turun Sanomat var först med nyheten.

Läs också