Hoppa till huvudinnehåll

Russell tvingas till annorlunda knep inför sin stora tävling med Mercedes – Bottas ser den interna kampen som motivationshöjande: ”Har möjlighet att visa att jag förtjänar platsen”

Valtteri Bottas och George Russell på en preeskonferens.
Bottas har en ny stallkamrat till söndagens tävling. Valtteri Bottas och George Russell på en preeskonferens. Bild: XPB Images Formel 1,Valtteri Bottas,George Russell

Om George Russell slår Valtteri Bottas med samma material på söndag lär nya röster höjas över att finländaren inte hör hemma i Mercedes. Bottas försöker ändå att inte påverkas och ser det positiva i tävlingen. Det är ett viktigt veckoslut för mig då man vet hur den här sporten fungerar, säger han till Ilta-Sanomat.

I tisdags meddelade Mercedes att Lewis Hamilton hade testat positivt för covid-19 och inte kan köra i tävlingen i Bahrain på söndag. Ett dygn senare presenterade stallet George Russell som ersättare, och därmed får britten sin stora chans att visa vad han går för.

– Det betyder väldigt mycket att Mercedes ger mig den här möjligheten, och det har inte varit lätt för dem. Det var mycket som skulle klaffa för att det här skulle ske, säger han på formel 1:s webbplats.

Russell fick samtalet från Mercedes under natten till tisdag, och efter det har det varit några fullspäckade dagar. Det gäller att lära känna alla i teamet, få en uppfattning om hur bilen fungerar och framför allt få plats i den.

– Det var lite trångt, och jag kommer att ha en mindre storlek på skorna. Det är lite obekvämt men jag kan säkert utstå smärtan, säger Russell enligt webbplatsen Motorsport.

George Russell blickar åt sidan.
George Russell. George Russell blickar åt sidan. Bild: xpbimages.com George Russell,Formel 1

Vill inte känna någon press

Russell har tillhört Mercedes juniorprogram i flera år och tidigare fungerat som stallets reserv- och testförare. Han har länge ansetts vara en stor talang men hos Williams har han inte kunnat visa sin fulla potential, men då Russell nu får köra den snabbaste bilen i fältet skruvas förväntningarna upp.

– Jag sätter ingen press på mig själv och jag har inte ens kört deras simulator på tre år. Det är mycket information att ta in och att köra mot Valtteri Bottas kommer inte att bli lätt.

– Jag ska åka ut på banan och njuta, och varken Toto Wolff eller Mercedes har satt upp någon specifik målsättning. Den här helgen handlar bara om att jag ska lära mig. Om jag sen får chansen också i Abu Dhabi då kan det bli lättare, säger han.

Viktigt veckoslut för Bottas

Tidigare i år pekades Russell ut som ersättare för Valtteri Bottas till nästa säsong, men Mercedes valde att satsa på finländaren i ytterligare åtminstone ett år. Om Bottas får styrk av Russell på söndag lär snacket om att det är dags för ett byte att ta ny fart.

– Så kan man tänka men jag försöker att inte göra det. Jag ser bara positivt på det här och nu har jag en möjlighet att visa att jag förtjänar den här platsen.

– Det är ett viktigt veckoslut för mig då man vet hur den här sporten fungerar. Jag tar det som motivation och har bra självförtroende, säger Bottas till Ilta-Sanomat.

Bottas har några tunga helger bakom sig och behöver nu ett bra resultat för att hålla Max Verstappen bakom sig i VM-tabellen. Söndagens tävling körs på den yttre banslingan i Bahrain som är 3,5 kilometer och som emellanåt har kallats för en oval.

– Det är en ny bana för alla även om vi känner till kurvorna och startar från samma linje. En ny profil är bra, skulle det ha varit samma bana kan det hända att det skulle bli lite tråkigt, säger Bottas.

Läs också