Hoppa till huvudinnehåll

Rysk tvekan efter Norges, Sveriges och Finlands besked att lämna världscupen: "Vi vill tävla mot de bästa idrottarna", säger Rysslands tränare till VG

Johannes Høsflot Klæbo åker i mål före Aleksandr Bolsjunov och Emil Iversen.
Vinterns Tour de Ski riskerar att bli stjärnfattigt, på bilden Johannes Høsflot Klæbo före Aleksandr Bolsjunov och Emil Iversen. Johannes Høsflot Klæbo åker i mål före Aleksandr Bolsjunov och Emil Iversen. Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT/AOP Johannes Høsflot Klæbo,Aleksandr Bolsjunov,Emil Iversen

Tidigare i veckan meddelade Norge att längdlandslaget hoppar av världscupen och i onsdags blev det klart att Finland och Sverige också drar sig ur världscupen fram till nyår. Enligt norska VG deltar Ryssland i världscuphelgerna i Davos och Dresden, men är tveksamt inställt till Tour de Ski.

På grund av det försämrade coronaläget avstår Norge, Sverige och Finland från världscupen i längdskidåkning åtminstone fram till jul.

Huruvida länderna kommer att delta i Tour de Ski, som äger rum 1–10 januari 2021, är fortfarande oklart. Men i fall pandemiläget inte förbättras avsevärt lär åtminstone Norge avstå från Touren, som arrangeras i Alperna.

Ryssland vill ha med alla de bästa

Nu börjar också Ryssland tveka. Ryska landslagets tränare Markus Cramer säger till norska VG att det fortfarande är oklart hur det blir med Tour de Ski.

– Just nu vet vi inte hur vi gör med Tour de Ski. FIS borde överväga att arrangera Tour de Ski i ett land. Alla tävlingar kunde exempelvis äga rum i Val di Fiemme, säger Cramer till VG.

Enligt Cramer kommer Rysslands beslut gällande Touren att påverkas av hur de nordiska länderna väljer att agera.

– Självklart spelar det in hur Norge, Sverige och andra stora nationer gör med Tour de Ski. Vi vill tävla mot de bästa idrottarna, inte bara Ryssland mot resten av världen, säger Cramer.

"Ingen reservplan"

Cramer hoppas att internationella skidförbundet Fis löser dilemmat så att alla de bästa utövarna kan delta. Samtidigt oroas han också av konsekvenserna för idrottare som blir smittade eller som tvingas i karantän under en viktig fas av säsongen, det vill säga strax innan VM som inleds i tyska Oberstdorf den 24 februari 2021.

Enligt VG håller Norge fortfarande dörren öppen för deltagande i Touren om coronasituationen förbättras, eller om Fis genomför Tour de Ski på ett annat sätt.

Att stornationer som Norge, Sverige och Finland lämnar världscupen sänder enligt Cramer en stark signal till Fis.

– Nu sker det som ingen vill ska ske. Nu ser vi vad som händer när Fis inte har någon reservplan, säger Cramer.

Fis tävlingschef Pierre Mignerey säger till VG att ett videomöte mellan alla nationer är inprickat i slutet av veckan.

– Jag tänker inte ha skilda förhandlingar med Norge, Sverige eller Finland. Jag ser inte poängen med att ha några speciella möten med just dessa nationer. Det måste hållas möten med alla nationer. Vi måste identifiera utmaningarna och vad som kan förbättras, säger Mignerey.

Fis plan är fortfarande att genomföra Tour de Ski enligt den ursprungliga planen i de schweiziska (Val Müstair) och italienska Alperna (Toblach och Val di Fiemme) – oavsett hur Norge och övriga länder gör.

Läs också