Hoppa till huvudinnehåll

Sebastien Ogiers titeljakt inleddes på bästa sätt – Teemu Suninen konfunderad över utmanade förhållanden: ”Känns som att vi kör i någons trädgård”

Sebastien Ogier kör på en smal väg.
Sebastien Ogier leder rallyt efter den första specialsträckan. Sebastien Ogier kör på en smal väg. Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press rally,Sébastien Ogier

Sebastien Ogier har fortfarande chansen att vinna VM-titeln, och han inledde säsongens sista rally med att vara snabbast på den första specialsträckan. Kalle Rovanperä ligger femma efter den första dagen.

Vädret har varit ett stort samtalsämne inför säsongsfinalen i rally-VM. Det har fallit en del snö i norra Italien och underlaget kommer att bli utmanande för förarna.

Rallyt inleddes med en kort specialsträcka inne på formel 1-banan i Monza i dag. Både på asfaltspartiet och inne i parken var det blött.

– Det kändes som att vi kör med WRC-bilar i någons trädgård. Speciellt gruspartiet var riktigt halt, säger Teemu Suninen efter sin insats som resulterade i en 10:e plats.

– Det var svårt precis som väntat. Jag vill vara snabbare på asfaltspartierna, säger Kalle Rovanperä som ligger på femte plats efter den första specialsträckan.

Under helgen kommer det att avgöras vem som vinner VM-titeln. Elfyn Evans toppar sammandraget men segern är långt ifrån säker. Bland annat Sebastien Ogier kan roffa åt sig titeln och han inledde rallyt bäst av alla.

Den sexfaldige världsmästaren var 0,5 sekunder snabbare än Thierry Neuville idag.

– Det är väldigt simpelt. Jag måste vinna och därför måste jag ge allt. De yttre omständigheterna kommer att vara avgörande så jag måste köra bra, säger Ogier.

VM-rallyt fortsätter med fem specialsträckor på fredag.

Resultat SS 1/16:

1. Sebastien Ogier Toyota 3.31,5
2. Thierry Neuville Hyundai +0,5
3. Ott Tänak Hyundai +2,0
4. Elfyn Evans Toyota +2,7
5. Kalle Rovanperä Toyota +3,0
6. Esapekka Lappi M-Sport Ford +3,7
Dani Sordo Hyundai +3,7
8. Gus Greensmith M-Sport Ford +4,0
9. Jari Huttunen Hyundai +5,8
10. Teemu Suninen M-Sport Ford +6,4