Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös krämiga saffransfudge är vegansk, mjölkfri och glutenfri – på 30 minuter kokar du julgodiset som alla kan äta

Det finns källor som säger att fudgen föddes genom ett misstag, vi är osäkra på om det stämmer men åtminstone kan vi inte klaga på slutresultatet.

Här kommer fudgen i en härligt julgul färg med en av helgens favoritkryddor. Gillar du saffransbullar är det här en bra uppföljare som du kan njuta av hela helgen.

Ingredienser:

  • 5 dl kokosgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 6 msk ljus sirap
  • 1 g saffran
  • 6 cl madeira
  • 200 gram vegansk vit choklad
  • 2 dl skalade, rostade och saltade pistagenötter, alternativt solrosfrön eller pumpakärnor
  • zest från en lime
  • flingsalt
  • chiliflakes
Saffransfudge i en form på ett bord
Saffransfudge i en form på ett bord Bild: Strömsö/YLE Fudge,Strömsö,matrecept

Gör så här:

  1. Rosta pistagenötterna i torr panna och salta med en nypa flingsalt.
  2. Blanda ut saffranet i madeiran och låt stå medan du kokar kokosgrädden, sockret och sirapen till 120 grader i en kastrull.
  3. Ta av kastrullen från plattan, blanda ner saffransblandningen, limezest och den vita chokladen i gräddblandningen och rör till en jämn smet.
  4. Häll i de rostade pistagenötterna sist.
  5. Häll fudgeblandningen i en plastad form, strö över flingsalt och chiliflakes och låt den stelna några timmar i kylskåpet.

Skär i små munsbitar och bjud laget runt!

Färdigt skurna bitar av saffransfudge på ett fat i ett kök
Färdigt skurna bitar av saffransfudge på ett fat i ett kök Bild: Strömsö/YLE Fudge,Strömsö,matrecept

Obs! “Madeiran som används är inte klassat som ett “veganskt vin” eftersom producenten får använda traditionella klarningsmetoder som casein/albumen (mjölkprotein/äggviteämne) i klarningsprocessen. Det är inga tillsatser, utan processhjälpmedel som sedan fälls ut med vinets egna proteiner. Men om det inte känns bra så går utmärkt att lämna bort madeiran helt eller byta ut den mot t.ex. Quinta de la Rosa LBV Port som är vegan-klassat.”

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Artikeln uppdaterades 4.12. 2020, kl. 16.13 med tillägget om madeiran som inte är vegansk.