Hoppa till huvudinnehåll

Åklagaren vill placera kulturrådet Veijo Baltzar bakom lås och bom i flera år

veijo baltzar
Veijo Baltzar är i dag 78 år veijo baltzar Bild: Lehtikuva Veijo Baltzar

Åklagaren Mikko Sipilä kommer att yrka på flera års ovillkorligt fängelse för kulturrådet Veijo Baltzar (78), som står åtalad för en lång rad sexualbrott och människohandel. Behandlingen av fallet inleddes bakom stängda dörrar i Helsingfors tingsrätt i dag.

Den misstänkte deltar inte i dagens förberedande session. Huvudförhandlingen inleds den 9 december.

Om alla åtal går igenom kan det handla om ett fängelsestraff på 6-7 år för Baltzar, säger Sipilä.

Åklagare Mikko Sipilä
Åklagaren Mikko Sipilä Åklagare Mikko Sipilä Bild: Lehtikuva åklagare

Brottsrubriceringen är grov våldtäkt och grov människohandel. Offren är sju unga flickor och kvinnor. Baltzar ska ha lockat dem med i sin teaterverksamhet och senare också till att bo hemma hos sig, bland annat i Raseborg.

Kontrollerade flickornas liv

Baltzar ska ha kontrollerat flickornas liv, hur de var klädda och vad de åt. Offren skiljdes åt från sina familjer och sina vänner och de fick inte heller vara i kontakt med utomstående.

Två kvinnor åtalas för medhjälp i människohandeln. Åklagaren ämnar yrka på villkorliga domar för dem. Den ena av kvinnorna misstänks själv för att vara offer för människohandeln.

Greps under stor polisoperation

Baltzar greps i sitt hem i Ekenäs den 19 november i fjol i samband med en stor polisoperation. Då beslagtogs en stor mängd föremål och material som använts som bevis under förundersökningen.

Baltzar släpptes ur häktet i november i år och belades med reseförbud.

Veijo Baltzar är en känd författare och kulturpersonlighet. Han har skrivit flera romaner och diktverk samt fungerat som bildkonstnär.