Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset har bitit sig fast också i östligaste Östnyland - många nya fall av covid-19 i Lappträsk, Lovisa skärper coronarestriktionerna

Ung person med munskydd
Gymnasierna övergår till distansundervisning och eleverna i åk 7-9 ska använda munskydd. Arkivbild. Ung person med munskydd Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),gång (motion),ungdomar,unga vuxna,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Coronaläget har försämrats i Lappträsk och Lovisa. Lovisas skärpta restriktioner gäller under tiden 7.12-20.12. Lappträsk påminner också om att följa rekommendationer.

Hela Nyland befinner sig i coronaepidemins allvarligaste fas, allmän samhällsspridning.

Tidigare har man i Lovisa ändå inte gått in för lika stränga restriktioner som kommunerna närmare huvudstadsregionen eftersom läget varit lugnare i öst.

- Det har nu lite ändrat. Vi ger ju service också till Lappträsk, och om man tänker på kommunerna tillsammans så börjar incidensen närma sig 50, säger Carita Schröder som är direktör för grundtrygghetscentralen i Lovisa.

Incidensen är antalet coronafall räknat per 100 000 invånare.

En av kriterierna för att coronaepidemin ska anses vara i den allvarligaste fasen är att incidenstalet för två veckor är mellan 18 och 50.

Den här veckan har Lovisa fått två nya fall av coronavirussmitta medan Lappträsk har fått hela fem fall till. Sedan i våras har Lappträsk nu sammanlagt 16 fall medan Lovisa har 69.

Dags ta situationen på allvar

Enligt Lappträsk kommundirektör Tiina Heikka hänför sig en del av de nya fallen till en coronavirussmitta på Trolldalens daghem. Kommunen informerade om smittan i måndags.

- Läget är lugnt, men jag måste också säga att det är dags att ta situationen på allvar. Fem nya coronafall här i Lappträsk är jättemycket, säger Heikka.

Kommunen publicerade på fredagen ett infopaket om coronarestriktioner och hur kommunens service påverkas. Informationen kommer också att skickas ut till alla invånare.

Enligt Heikka har de flesta av rekommendationerna i informationspaketet gällt redan tidigare, men en del har kommit till.

Fram till den 6 januari kommer kommunens ungdomsarbete att fungera endast på distans och alla kommunens idrottslokaler, så som idrottshallarna och konditionssalen, är stängda.

Skolgymnastiken ordnas utomhus och all organiserad hobbyverksamhet för över 20-åringar avbryts. Alla turer på uteplaner för hobbyverksamhet för över 20-åringar har ställts in.

Lovisa stänger inte bibliotek och ungdomslokaler

Lovisa har redan tidigare rekommenderat att elever i åk 7-9 samt personal i grundskolan, förskolan och gymnasierna ska använda munskydd, men nu rekommenderas det också för personal inom småbarnspedagogiken.

Nytt är till exempel också att gymnasierna övergår till distansstudier och att hobbyverksamhet i grupp för under 18-åringar kan ske bara utomhus på tidigare bokade turer.

Lovisa kommer ändå fortsätta hålla sina offentliga lokaler öppna. För att också de ska stängas krävs att coronasituationen blir ännu värre, enligt Schröder.

- Om man till exempel tänker på ungdomslokalerna så är det mycket viktigt att de unga har någon plats där de ändå lite kan samlas och umgås.

Enligt Schröder har kommunen inte så många offentliga lokaler.

- Det är nästan bara muséet, biblioteken och ungdomslokalerna, säger Schröder.

Staden rekommenderar att högst 10 personer är i lokalerna samtidigt, och personalen kommer att hålla koll på situationen.

Lovisas nyaste restriktioner och rekommendationer (4.12.2020)

För att lugna epidemisituationen har Lovisa stad beslutat ge nya kommunspecifika begränsningar för tiden 7.12–20.12.2020.

Gymnasier och grundläggande utbildning

  • Gymnasierna övergår till distansundervisning. Den grundläggande utbildningen ordnas fortfarande som närundervisning. Skolgymnastiken ordnas utomhus och i lokaler avsedda för skolgymnastik.
  • Rekommendationen om att personalen ska använda munskydd gäller för hela den grundläggande utbildningen, förskolorna och gymnasierna. Munskydd ska även användas utomhus, exempelvis under rasterna.
  • Rekommendationen om att använda munskydd gäller också för elever på årskurserna 7–9. Munskydd ska även användas under skolskjutsar.

Småbarnspedagogik

  • Personalen inom småbarnspedagogiken rekommenderas använda munskydd både inom- och utomhus.

Hobbyverksamhet i grupp

  • De lokaler för inomhusmotion som Lovisa stad förvaltar stängs.
  • Organiserad inne- och utehobbyverksamhet i grupp för alla över 18 år avbryts. Hobbyverksamheten i grupp för minderåriga kan fortsätta endast utomhus på tidigare reserverade turer. Nya turer beviljas inte.
  • Det ordnas inte matcher, tävlingar eller serieverksamhet.
  • Motionsplatser utomhus kan, då de inte är upptagna av barn och ungas gruppverksamhet, användas av kommuninvånarna. Omklädningsrummen och servicebyggnaderna är stängda.

Offentliga lokaler

  • I det här skedet stänger Lovisa stad inte några offentliga lokaler. Det rekommenderas dock att högst 10 personer åt gången vistas i museet, biblioteken och ungdomslokalerna. Säkerhetsföreskrifterna ska följas i dessa lokaler. Staden rekommenderar att munskydd används.

Utöver de begränsningarna ovan påminner staden att det inte rekommenderas att man ordnar privata tillställningar för fler än 10 personer 28.11–18.12.2020. Med privata sammankomster avses exempelvis examensfester, familje- och släkttillställningar, fester under jultiden och dylika.

4.12.20 kl. 14.20: Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Schröder och Heikka, samt med information om Lappträsks rekommendationer och restriktioner.

Läs också