Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten: 5-6.12

En sjukskötare genomför ett coronatest.
En sjukskötare genomför ett coronatest. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle 2020,Messukeskus Helsinki,Helsingfors,Covid-19-provtagning,Coronatestning,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,Drive-in,Mehiläinen Oy,andningsskydd,Visir,skyddskläder

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 6.12

Ett nytt coronafall i Soite-området

På söndag meddelade Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt att man bekräftat ett nytt fall av coronaviruset. Smittkedjan är känd sedan tidigare och för det totala antalet smittade i området till 143 personer. För tillfället vår två patienter sjukhusvård i distriktet till följd av Covid-19.

Fyra positiva test i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har fyra personer testat postivit för Covid-19 sedan igår. 456 personer testades i landskapet under lördagen.

Incidensen stiger i Vasa sjukvårdsdistrikt

Fem nya bekräftade coronafall har påträffats i Vasa sjukvårdsdistrikt nu på söndagen. Smittkedjan är känd i samtliga fall. Totalt gjordes 117 tester i landsskapet igår. Incidenstalet har ytterligare ökat från 25 till 26 och distriktet beskrivs vara i accelerationsfasen.

Lördag 5.12

Ett nytt coronafall i Mellersta Österbotten

Under lördagen bekräftades ett nytt fall av Covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Sjukvårdsdistriktet meddelar att smittkedjan är känd. Två personer är intagna för vård inom Soites område, rapporterar man idag i ett pressmeddelande. Sammanlagt har 142 personer hittills testat positivt för Covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nio nya smittade bekräftade i Vasa sjukvårdsdistrikt

Incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt har under de senaste två veckorna stigit till 25. Ännu i går låg incidenstalet på 22. Sjukvårdsdistriktet befinner sig ännu i accelerationsfasen. Högst är incidensen i Nykarleby.

Bland de 238 coronatest som gjordes i går, testade nio personer positivt för Covid-19. I Vasa sjukvårdsdistrikt har nu 1123 personer testat positivt sedan i mars.

Fem nya fall i Södra Österbotten

I fredags konstaterades fem nya smittade i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. De flesta nya fallen har kopplats till kända smittkedjor, meddelar sjukvårdsdistriktet.

Sammalagt fem patienter vårdas på hälsovårdscentral eller sjukhus till följd av viruset.

Södra Österbotten har nu bekräftat totalt 352 smittade personer. 51 728 tester har gjorts och i fredags analyserades 581 av dem.

Fredag 4.12

Coronasituationen har försämrats i Nykarleby

Epidemiläget i Nykarleby har klart försämrats senaste vecka, det skriver Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad i ett pressmeddelande.

Sammanlagt ungefär 15 nya fall har konstaterats och över 200 personer är just nu satta i karantän.

Smittkedjorna är i de allra flesta fall kända, men de är inte ännu helt inringade. Det betyder att de som får symptom har inte alltid hunnit vara i karantän. Därför kan det ännu komma nya fall och nya platser med risk för exponering.
 
På grund av det här uppmanar Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad alla som rör sig i Nykarleby den närmsta veckan att vara noggranna med att hålla avstånd, sköta om handhygienen och använda munskydd.

Man ska också undvika privata tillställningar inomhus och man ska vara noga med att också hålla avstånden utomhus.

Tre nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar på fredag förmiddag om tre nya fall av coronasmitta inom distriktet.

Under torsdagen togs 246 corona tester. Distriktet meddelar att det dröjer längre än normalt att få svar på sitt coronatest på grund av den stora mängden tester från övriga delar av landet.

Totalt har 27 835 tester gjorts.

Incidentstalet är 22 smittade per 100 000 personer under de senaste 14 dagarna. Distriktet befinner sig i epidemins accelerationsfas.

Tio nya fall i Södra Österbotten

Tio nya coronafall har bekräftats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det totala antalet fall är nu 347.

Av de tio smittade befann sig nio redan i karantän.

Över hälften av de senaste dagarnas insjuknade har smittats inom familjekretsen, övriga typiska platser för smitta är arbetsplatser och fritidsaktiviteter.

Incidenstalet för Södra Österbotten är nu 61,7 per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Under torsdagen togs 826 tester. Det totala antalet tester i sjukvårdsdistriktet sedan pandemins början är nu 51 191stycken.
Sju personer får sjukhusvård på grund av covid-19.

Läs också