Hoppa till huvudinnehåll

Danmark slutar leta efter olja i Nordsjön - vill vara klimatneutralt år 2050

En oljeplattform i den danska Esbjergs oljehamn år 2019.
En oljeplattform i den danska Esbjergs oljehamn år 2019. En oljeplattform i den danska Esbjergs oljehamn år 2019. Bild: Frank Bach / Alamy AOP olja,Danmark,oljeborrplattformar

Danmark slutar att leta efter olja i Nordsjön, och prioriterar i stället sina klimatmål. Den danska regeringen stöder en klar majoritet i Folketinget som vill sätta ett slutdatum för gas- och oljeutvinning i Nordsjön.

Beslutet i Folketinget innebär också att man stoppar den åttonde och senaste licensrundan för oljebolag. Oljebolaget Total hade dragit sig ur leken och endast ett oljebolag var intresserat av oljeprospektering på danskt område i Nordsjön.

Enligt beslutet i Folketinget skall Danmark ha avbrutit all oljeutvinning senast år 2050. Danmark är den största oljeproducenten inom EU, då Norge och Storbritannien inte hör till unionen.

Enligt Reuters beräknas Danmark dagligen utvinna 83 000 fat råolja och 21 000 fat andra oljeprodukter under år 2020. Beslutet att ställa in den nya anbudsrundan för licenser samt att avsluta all oljeutvinning år 2050, beräknas kosta danska staten över 1,7 miljarder euro.

Danmark har utvunnit olja och gas från Nordsjön sedan år 1972, men nu börjar det lida mot sitt slut.

- Vi gör nu slut på den fossila eran, konstaterade klimatminister Dan Jørgensen efter beslutet.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen och klimatminister Dan Joergensen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen och klimatminister Dan Jørgensen. Danmarks statsminister Mette Frederiksen och klimatminister Dan Joergensen. Danmark,Mette Frederiksen

Ambitiösa klimatmål

Danmark har ett av världens mest ambitiösa klimatmål, då man vill minska utsläppen med 70 procent fram till 2030 och uppnå klimatneutralitet år 2050.

– Att vi fattar det här beslutet kommer att ge gensvar runt om i världen. Det är i linje med vårt beslut att vara fossilfritt år 2050, säger klimatminister Dan Jørgensen.

Beslutet togs emot med glädje av Danmarks naturskyddsförening.

– Med det klimatmål som Danmark har för år 2050 så vore det helt uppåt väggarna om man fortsatte med att utvinna olja, säger naturskyddsföreningens chef Lars Midtiby.

Nu hoppas han att det danska beskedet leder till att fler länder vågar sätta ett slutdatum för olje- och gasutvinning.

– Danmark kommer ju att vara det första oljeproducerande landet som sätter ett slutdatum, så vi hoppas att andra länder kommer att följa exemplet, säger Midtiby.

Källor: Reuters, TT

Artikeln har uppdaterats. Uppgifterna om Danmarks årliga beräknade produktion saknade ordet dagligen. Felet rättades 4.12.2020 klockan 14.39.