Hoppa till huvudinnehåll

De här killarna kämpar om en plats i Finlands JVM-lag – Joel Blomqvist och Anton Lundell som väntat med i truppen

Joel Blomqvist räddar ett skott i en match mot JYP.
Joel Blomqvist är som väntat med i Finlands JVM-trupp. Joel Blomqvist räddar ett skott i en match mot JYP. Bild: Vesa Pöppönen / AOP ishockey,Joel Blomqvist

Fem målvakter, tio backar och sexton anfallare har kallats till Finlands preliminära JVM-trupp. Det slutliga JVM-laget spikas om en dryg vecka. Redan nu står det klart att det inte blir något JVM för de tongivande anfallarna Patrik Puistola, Aatu Räty och Antti Saarela.

Efter att samtliga spelare som ingår i den preliminära truppen har coronatestats tre gånger klarnar det också vilka spelare som kan komma att ingå i det slutliga laget. Det kommer att bestå av tre målvakter, åtta backar och fjorton anfallare.

– Det är en mångsidig trupp med spelare som har olika styrkor, konstaterar chefstränaren Antti Pennanen i hockeyförbundets pressmeddelande.

– Vi har också påpekat att vi är en sammansvetsad och motiverad trupp och att både spelarna och lagledningen är villiga att göra allt för att nå framgång.

I truppen saknas tongivande spelare då varken JYP:s Patrik Puistola eller Kärpäts Aatu Räty finns med. Ilvesforwarden Antti Saarela har i sin tur varit skadedrabbad.

Däremot kan blott 17-åriga stjärnskottet Brad Lambert få göra JVM-debut.

Presskonferens på måndag

På måndag klockan 12.00 håller hockeyförbundet en presskonferens och då kommer Pennanen möjligen att kommentera sina val.

I en kommentar till Yle Urheilu är han förtegen.

– Jag spekulerar inte beträffande enskilda spelare. Vi lever i nuet och fokuserar på det kommande JVM:t, sa Pennanen.

Pennanen bekräftar också att Saarela saknas på grund av skada.

– Saarela kan inte åka till JVM.

Truppen tas ut om en vecka

Då den nu valda truppen är större än den som åker till Kanada, betyder det att en del av spelarna blir kvar i Finland. Pennanen är noggrann med att tacka samtliga spelare för deras engagemang och spelarnas klubbar för deras stöd, då spel i landslaget kräver specialarrangemang och karantän.

Pennanen berättar vidare att spelarna kommer att inleda förberedelserna genom att träna i mindre grupper för att minimera smittorisken.

Spelarnas karantän börjar redan på söndag, den 6 december. Efter sex dagars karantän, och tre coronatest, tas den slutliga truppen ut lördagen den 12 december.

Gemensamt charterflyg med Ryssland och Sverige

Truppen åker till Kanada med chartrat flyt tillsammans med Sveriges och Rysslands JVM-trupper. Lagen sitter ändå åtskilt i planet. Väl framme i Kanada väntar ännu en fyra dagar lång karantän.

Inför JVM spelar Finland två träningsmatcher. Först den 21 december mot Tjeckien och sedan den 23 december mot USA. JVM kör för Finlands del i gång den 26 december med en gruppspelsmatch mot Tyskland.

Truppen

Målvakter
Blomqvist Joel (Kärpät/Hermes)
Markkanen Juho (SaiPa/Ketterä)
Piiroinen Kari (Tappara/TUTO Hockey)
Randelin Eetu (Jukurit)
Taponen Roope (HIFK/K-Espoo)

Backar
Hatakka Santeri (Ilves)
Heinola Ville (Lukko)
Kokkonen Mikko (Jukurit)
Määttä Rami (Ässät)
Niemelä Topi (Kärpät)
Pulli Valtteri (TPS)
Puutio Kasper (Kärpät)
Rafkin Ruben (TPS)
Rajaniemi Matias (Pelicans)
Viro Eemil (TPS)

Anfallare
Aaltonen Leevi (KalPa)
Helenius Samuel (JYP)
Hirvonen Roni (Ässät)
Järventie Roby (Ilves)
Korhonen Benjamin (KalPa)
Lambert Brad (JYP)
Lundell Anton (HIFK)
Mäntykivi Matias (SaiPa)
Nikkanen Henri (Jukurit)
Petman Mikko (Lukko)
Puhakka Petteri (Tappara/TUTO Hockey)
Pyyhtiä Mikael (TPS)
Pärssinen Juuso (TPS)
Räty Aku (Kärpät)
Simontaival Kasper (Tappara/TUTO Hockey)
Valkeejärvi Samuel (JYP)

Läs också