Hoppa till huvudinnehåll

En romantisk dröm ledde till professionell svampodling – Robin Libäck bjuder här på två enkla tillbehör till julbordet, en mustig svampsallad och svill

Programledaren Nicke Aldén och svampodlaren Robin Libäck i Strömsös kök
Nicke Aldén och svampodlaren Robin Libäck förbereder svampinläggning. Programledaren Nicke Aldén och svampodlaren Robin Libäck i Strömsös kök Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm svampar,Strömsö

För fem år sedan flyttade Robin Libäck och hans fru Michelle Ferm-Libäck till Österbotten. De hade en romantisk dröm om att bo på landet och syssla med självhushållning. Av en slump började de med experimentell svampodling som nu blivit deras huvudsyssla.

Robin och Michelle har verkligen fått lära sig genom försök och misstag. De har varit tvungna att utveckla egna maskiner och odlingsmetoder för att få allt att fungera.

Idag odlar de 14 olika sorter och producerar ca 350 kg svamp på svampodlingen i Österhankmo.

En svampodling i Österhankmo. Svampen på bilden är ostronskivling
Svamparna odlas i hyllor och växer i påsar med sågspån. Här har vi ostronskivling som är nästan färdig att skördas. En svampodling i Österhankmo. Svampen på bilden är ostronskivling Bild: Robin Libäck svampar,Svampodling,Strömsö

Tanken med odlingen är att kunna erbjuda ett bredare utbud av svampar än det man normalt hittar i butiken.

Tillsvidare går det mesta av svamparna till restauranger, men i.o.m. ett ökat intresse för vegetarisk mat är det allt fler privatpersoner som hör av sig.

Svampodlarens recept – svampsallad och svill

Traditionellt görs svampsallad på kraftigt saltad svamp som urlakas innan den skärs i bitar och landar i såsen. Men har man tillgång till färsk svamp kan man ta en genväg.

Här steks svampen som den är och blandas sedan med såsen som är smaksatt med honung och senap.

En skål med svampsallad gjord på ostronskivling
Robins svampsallad gjord på ostronskivling. En skål med svampsallad gjord på ostronskivling Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm svampar,sallader (maträtter),Strömsö

Ostronskivling påminner i smaken ganska mycket om kantarell. Du kan ersätta ostronskivlingen med shiitake.

Svampsallad

  • 350 g ostronskivling
  • olja till stekning
  • salt
  • 2 dl smetana
  • 1 rödlök
  • 2 tsk senap
  • 2 tsk honung
  • gräslök eller persilja till garnering
  1. Skär upp svampen i små kuber. Stek dem i lite olja tills vätskan släppt och de fått lite färg. Strö lite salt över svampen och låt dem svalna.
  2. Hacka löken och blanda den med smetanan. Tillsätt honung och senap efter behov.
  3. Tillsätt svampen och blanda väl. Garnera vid servering med gräslök eller persilja.

Svampmästarens svill

Ättikssvamp är ett utmärkt tillbehör till t.ex. grytor och gratänger när man vill ha ett tillbehör med lite sting. Svillen är också ett utmärkt alternativ för sillen på julbordet.

Basen är en 1-2-3-lag som hälls över svampen. Kryddningen kan man variera själv beroende på vad man gillar.

Under svampsäsongen passar stensoppen bra för ändamålet. Här används kungsmussling.

Kungmusslingar på skärbräde
Så här ser kungsmusslingen ut. Den är en lite kraftigare svamp och passar därför bra i inläggningar. Kungmusslingar på skärbräde Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm svampar,Strömsö,Kungsmussling

Ättikslag:

  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Ingredienser:

  • 200 g kungsmussling eller annan lämplig svamp
  • 1-2 morötter
  • 1 röd lök
  • hela vitpepparkorn
  • lagerblad
  • (senapsfrön)
  1. Koka upp ättikslagen och låt den svalna.
  2. Skär upp svampen och stek den i lite olja.
  3. Skär upp moroten i slantar och rödlöken i ringar.

Låt ättikslagen svalna och varva den sedan med de övriga ingredienserna i en steriliserad glasburk. Förvara burken i kylskåp.

Svillen är klar att serveras efter två dygn.

En burk med inlagd svamp på ett bord
Svampmästarens svill eller inlagd svamp är bra att göra när svampskörden blir stor. En burk med inlagd svamp på ett bord Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm svampar,Inläggning,Strömsö