Hoppa till huvudinnehåll

Filmstjärnor från Sagan om ringen-filmerna samlar in pengar för att köpa Tolkiens hem - vill förvandla det till ett Tolkiencenter

Tolkiens hus i Oxford.
Tolkiens hus i Oxfird byggdes år 1924. Tolkiens hus i Oxford. Bild: Copyright � 2020 BACKGRID UK J. R. R. Tolkien,Oxford,Storbritannien

Flera av skådespelarna från Sagan om ringen- och Hobbit-filmerna har dragit igång en insamling för att köpa huset där JRR Tolkien skrev Sagan om ringen. Tanken är att huset i Oxford ska förvandlas till ett Tolkiencenter.

Om tre månader läggs huset ut till försäljning om man inte lyckas samla in de fem miljoner euro som behövs.

Bland annat Ian McKellen som spelade Gandalf, John Rhys-Davies som spelade Gimli och Martin Freeman som spelade Bilbo i Hobbit-filmerna är med och samlar in pengar.

Bilbo Baggins
Martin Freeman spelade Bilbo i Hobbit-filmerna Bilbo Baggins Bild: 2012 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. hobbittest

"En enorm utmaning att samla in fem miljoner"

Författaren och universitetsprofessorn JRR Tolkien flyttade in i huset på Northmoor Road i Oxford år 1930 och bodde där i 17 år tillsammans med sin familj, hustrun Edith och fyra barn.

I huset skrev han både debuten Bilbo - En hobbits äventyr och succéromanen Sagan om ringen som blev hans stora genombrott.

Bilbo började som en godnattsaga för Tolkiens barn.

Tolkiens arbetsrum med skrivbord och bokhyllor.
I det här rummet skrev Tolkien sina böcker Tolkiens arbetsrum med skrivbord och bokhyllor. Bild: /All Over Press J. R. R. Tolkien,Oxford,Storbritannien

- Att samla in fem miljoner på tre månader är en enorm utmaning, säger den brittiska författaren Julia Golding som leder insamlingskampanjen.

- Men vi behöver bara titta på Frodos och Sams resa från Vattnadal till Domedagsberget under samma tid för att inse att vi kan göra det här.

Inga Tolkiencenter någonstans i världen

Trots den kultstatus och berömmelse som Tolkien fick finns det inga litterära center som är tillägnade honom.

- Tolkiens globala fanbas är enorm, men ändå finns det inget center för Tolkien någonstans i världen, säger Julia Golding.

- Det finns center för Jane Austen, Charles Dickens och Thomas Hardy och Tolkien är precis lika inflytelserik som de.

De nuvarande ägarna köpte huset år 2004 för knappt 1,8 miljoner euro. Samma år fick huset status som Grade 2 listed building, för att Tolkien hade bott där.

Det betyder att huset är av speciellt intresse och att man ska göra allt för att bevara det. Det betyder också att myndigheternas stränga restriktioner gäller för hur huset får renoveras.

Ian Mckellen och Elijah Wood i filmen Sagan om ringen
Ian McKellen spelade trollkarlen Gandalf i Sagan om ringen-filmerna Ian Mckellen och Elijah Wood i filmen Sagan om ringen Bild: /All Over Press Sagan om ringen,Ian McKellen,Elijah Wood

Man hoppas att alla Tolkien-fans drar sitt strå till stacken

Huset byggdes år 1924 för en känd bokhandlare i Oxford.

Huset med sju rum och en rymlig trädgård har fortfarande karaktären av ett 20-tals hus med trägolv, högt i tak och kakelugnar.

I köket finns ännu ett gammalt klocksystem som användes för att kommunicera med resten av huset.

Nu hoppas man alltså att alla Tolkien-fans ska dra sitt strå till stacken.

- Vi kan inte göra det här utan stödet från den globala gemenskapen av Tolkien-fans, säger Ian McKellen.

De som donerar minst 20 euro får ett speciellt certifikat och ju mer man donerar desto fler förmåner får man.

- Om varje Tolkien-fan ger oss knappa två euro så kan vi göra det här, säger Julia Golding.

Läs också