Hoppa till huvudinnehåll

Flera NHL-lag uppges vilja inleda säsongen utomhus – men parterna fortfarande oense om när och hur säsongen ska köra igång

Blake Wheeler och Ian Laperriere i farten under Winter Classic 2010.
Boston Bruins uppges vara intresserade av att spela sina första hemmamatcher på Fenway Park, som stod värd för Winter Classic 2010. Blake Wheeler och Ian Laperriere i farten under Winter Classic 2010. Bild: CJ Guenther / EPA-EFE / All Over Press NHL Winter Classic

NHL-spelarna har börjat samlas – men det finns fortfarande inga klara besked om när de får börja träna tillsammans igen. Men nu lutar det enligt TSN och The Athletic mot att det är utomhusmatcher som står på schemat då säsongen kan köra igång.

NHL-talangerna har lämnat FM-ligan i ishockey – ett tydligt tecken på att klubbarna i den nordamerikanska toppligan börjar förbereda sig för seriestart.

Men ännu finns det inga besked om när det kommer att ske. NHL och spelarfacket NHLPA förhandlar fortfarande om detaljerna – och vissa uppgifter har läckt ut i nordamerikansk media.

Enligt den ansedda hockeyinsidern Pierre LeBrun har NHL nämligen bett lagen ta ställning till en stor fråga: skulle de vara beredda att spela utomhus för att eventuellt kunna släppa in fans?

Många klubbar har svarat ja. LeBrun skriver på The Athletic (bakom betalmur) att åtminstone Pittsburgh, Boston, Carolina, Florida, Dallas, Los Angeles och Nashville ska vara redo att arrangera utomhusmatcher till och med i en månad.

"NHL har inte officiellt gett grönt ljus"

Orsaken stavas coronaviruset. I flera delstater är publikrestriktionerna för utomhusevenemang lättare än för inomhusevenemang – i NFL har vissa lag kunnat släppa in ett begränsat antal åskådare under den pågående säsongen.

Bland andra Pennsylvania, Massachusetts och Kalifornien hör ändå inte till delstaterna som tillåter det, men enligt LeBrun är förhoppningen att restriktionerna luckras upp i tid till januari och februari.

– NHL har ändå inte officiellt gett grönt ljus för planerna. Och samtidigt ska vi konstatera att inga av de kanadensiska lagen anser att det här är något för dem, säger LeBrun i TSN:s program Insider Trading.

Flera andra lag, som Tampa Bay där Super Bowl ska spelas i början av februari, har också insett att det inte är aktuellt med en rink i stadens stora utomhusarena.

Tidigare ryktades det om att NHL ville inleda säsongen på ett pittoreskt ställe ute i naturen – en chans att utnyttja faktumet att man inte ens får ta in publik till matchen. Kanadensiska Lake Louise var tidigare aktuellt, men enligt The Athletic ratades den frusna sjön av logistiska orsaker.