Hoppa till huvudinnehåll

Hangö har gjort en ansvarsfull budget för nästa år, trots att coronaepidemin ställt upp och ner på allt

stadshuset en höstdag
I stadshuset har man jobbat hårt för att få ihop en budget för nästa år som inte äventyrar Hangöbornas välfärd eller stadens ekonomi. stadshuset en höstdag Bild: Yle/Christoffer Westerlund Hangö,Vattentorn,hangö vattentorn

Målet med nästa års budget i Hangö har varit att landa på plus minus noll. Skuldsättningen får på inga villkor öka

Precis som i landets övriga kommuner har Hangö haft stora utmaningar med att sy ihop en budget för nästa år som är hållbar och realistisk.

Ingen har gjort upp en budget under en epidemi förr

Epidemin gör att mycket är osäkert i framtiden.

Hangö stadsdirektör Denis Strandell betonar också att ingen inom staden har någon erfarenhet av att jobba under dylika omständigheter.

Personporträtt på Denis Strandell
Det var första gången stadsdirektör fick presentera nästa års budget på distans. Personporträtt på Denis Strandell Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,kommundirektörer,denis strandell

Situationen har varit ny för såväl beslutsfattare som tjänstemän.

Som aktiv seglare säger han att budgetarbetet haft vissa likheter med att styra in en dimbank - man vet inte riktigt vad där finns.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Inga stora satsningar, men inte heller några dramatiska nedskärningar

Stadsdirektören är ändå nöjd med slutresultatet. Målet att landa på ett nollresultat innebär åtminstone att man inte gör minus.

Det viktiga i dagsläget är att inte öka stadens skuldbörda.

Hangöborna är redan bland de mest skuldsatta på nationell nivå, med en skuld på cirka 9 000 euro per invånare.

Alla sektorer har fått strama åt sina utgifter så gott det går. Samtidigt innebär den strikta budgetramen att inga investeringar utom de allra mest nödvändiga utförs under nästa år.

Torbjörn Ekholm
Stadsstyrelsens ordförande Torbjörn Ekholm (SFP) tackade staden för bra sifferdisciplin. Torbjörn Ekholm Bild: yle/Christoffer Westerlund Hangö,Västnyland,kommunalval 2017

Hangö stadsstyrelseordförande Torbjörn Ekholm (SFP) sade under budgetpresentationen, att då staden har stora utgifter för mänskliga uppgifter som bildning och grundtrygghet, så är det kommunaltekniken man sparar på.

Staden kan inte påverka alla kostnader

Stadsdirektör Denis Strandell säger att det alltid finns några poster som staden inte direkt kan påverka.

En betydande post är kostnaderna för specialsjukvården, som alltid är svåra att förutspå.

Nu hoppas han att kostnaderna inte skall skena iväg nästa år, ifall det går så illa att den dyraste formen av vård behövs.

Hangö har ju hittills varit i den lyckliga situationen att man länge hade noll coronafall. Totalt tio fall av corona har konstaterats i staden sedan epidemins början.

Andra liknande rörliga moment kan vara statsandelar.

Där har Hangö haft tur i oturen och i år beviljats extra andelar i form av ett slags coronastöd, vilket hjälper upp helheten även med tanke på nästa år.

Ökade skatteinkomster trots fortsatt och ökad utflyttning

Trots att utflyttningen fortsätter att öka, har stadens skatteintäkter ändå samtidigt ökat, hur underligt det än kan låta.

Det förklarar stadsdirektören med att Hangö har en bättre skattebas per capita än många andra kommuner, tack vare välbetalda hamn- och industrijobb.

Fermion i Hangö.
I Hangö finns bland annat kemisk industri som breddar skattebasen. Fermion i Hangö. Bild: Yle / Pia Santonen fermion

Också företagen ger inkomster i form av samfundsskatt. Dessutom betalar de som flyttat under året kommunalskatt till Hangö året ut.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Staden kan inte räkna med att mjölka hamnen

De senaste åren har Hangö haft ekonomisk draghjälp av sitt aktiebolag Hangö hamn, som ingår i koncernen.

Hangö hamn. Sommar. Några blå-vita Finnlines båtar i hamn. Bilden är tagen från havet mot land. I bakgrunden kan man skymta Hangös vattentorn.
Hangö hamn har värpt många guldägg åt staden, men stadsdirektören säger att staden inte får förlita sig på att den alltid delar med sig av vinsten för att lappa på stadens budget. Hangö hamn. Sommar. Några blå-vita Finnlines båtar i hamn. Bilden är tagen från havet mot land. I bakgrunden kan man skymta Hangös vattentorn. Bild: Petteri Bülow / Yle hamnar,sjöfart,havstrafik,frakttrafik,Sjö- och kustfrakt vattentransport,Hangö hamn

I fjol betalades till exempel en rekordstor dividend ut, men enligt Denis Strandell bör staden inte vara för beroende av hamnen utan man skall klara sin ekonomi själv.

Utdelning på aktie borde tillämpas endast då reella förutsättningar finns och då det inte äventyrar hamnbolagets soliditet.

Hamnen genererar dock oberoende inkomster åt staden i form av hyra för markområden och andra avgifter.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Enighet trots osäkra omständigheter

Stadsstyrelsens ordförande Torbjörn Ekholm passade under budgetpresentationen på att tacka tjänstemännen för att de har varit snabba med att följa upp siffrorna under året.

Det har underlättat beslutsfattarnas arbete.

Han var också glad över att man på politiskt håll varit tämligen överens om de stora riktlinjerna.

Enligt nuvarande budgetförslag för år 2021 kommer staden att landa på 200 000 euro plus.

Budgeten slås fast av fullmäktige på tisdag nästa vecka (8.12).