Hoppa till huvudinnehåll

Kärppä från Vallgrunds sjöbevakningsstation är årets gränshund

Kärppä tillsammans med sin hundförare Markus Nyholm.
Kärppä tillsammans med sin hundförare Markus Nyholm. Bild: Koirakuvaus.fi/Jukka Pätynen Vallgrund coastguard station,Markus Nyholm

Den belgiska vallhunden Kiirastulen Ceireeni ”Kärppä” har ett framgångsrikt år med mycket arbete bakom sig. Tillsammans med sin hundförare, äldre sjöbevakare Markus Nyholm har hon hittat både människor och droger.

Sjöbevakningshunden Kärppä är upplärd att leta efter bland annat droger och att leta efter människor.

Västra Finlands sjöbevakningssektion berättar i ett pressmeddelande att Kärppä i år har varit med i kontrollen vid ett tillfälligt gränsövergångsställe i Torneå där hon spårat människor som gått över gränsen och hittat droger i ett fordon.

- På sommaren deltog Kärppä med sin hundförare i Frontex´ operation JO Minerva i Algeciras i Spanien där hon hittade droger i en långtradare.  Där lyckades Kärppä också avslöja en person som olagligt hade rest in i landet och gömt sig i en långtradare, skriver man i pressmeddelandet.

Här hemma deltar Kärppä i räddningssökningar både på land och till sjöss.

Lugn och ärlig

Hundföraren Markus Nyholm berättar att Kärppä är lugn till sin natur.

- Hennes bästa egenskap är ärlighet. Hon berättar genast om hon inte förstår vad hon ombes göra eller om det är något annat som är på tok.

Hundföraren, äldre sjöbevakare Nyholm, har tränat sin hund till att klara av de uppdrag som förväntas av en sjöbevakningshund.

- Tack vare Kärppäs mångåriga arbetserfarenhet i hemlandet och utomlands samt hennes flitiga träning har hon kunnat nå dessa utmärkta resultat, skriver man i pressmeddelandet.

Gränsbevakningsväsendets utbildning för hundförare sker vid Gräns- och sjöbevakningsskolan.

I dag finns cirka 200 gränshundar. Sex av dem jobbar på Västra Finlands sjöbevakningssektion, tillsammans med Kärppä.  Gränsbevakningsväsendets hundverksamhet började 1920.