Hoppa till huvudinnehåll

Kokboken ”Tack för maten mamma” berättar om mattraditionerna som lever vidare på gården Marieberg i Ingå

Tre personer sitter vid ett bord.
Tomas Landers, Anette Lindholm och Daniela Andersson är glada över att boken nu är klar. Tre personer sitter vid ett bord. Bild: Bubi Asplund / Yle böcker,författare,Ingå,Västnyland,kokböcker,Marthaföreningen,anette lindholm

Lämpligt till julmarknaden utkommer Daniela Anderssons första helt egna litterära verk. Kokboken ”Tack för maten mamma” berättar i ord och bild om mattraditionerna vid Mariebergs gård i Ingå.

Tomas Landers är initiativtagaren till boken. Han säger att tanken på en kokbok om den maten som serveras på hans hemgård Marieberg har funnits i mer tio år.

Han säger att det var viktigt att få mattraditionerna dokumenterade.

- Mina föräldrar har tagit tillvara råvarorna från gården, skogen och sjön och lagat god mat av dem. Liksom deras föräldrar gjorde före det, säger Landers.

Lätt att övertala författaren

För Tomas Landers var det inte särskilt svårt att övertala journalisten Daniela Andersson att skriva och illustrera boken. Han tillfrågade henne om intresset för ungefär fem år sedan.

- Jag visste från början när Tomas frågade mig om jag vill göra den här boken, säger Daniela Andersson.

Hon har bred erfarenhet av att fotografera mat och göra matreportage.

- Jag brinner både för det visuella och för att få skriva om det, säger hon.

De första fotograferingarna för boken gjordes för fyra år sedan.

- Det gällde harjakten som faktiskt kommer sist i boken.

Ingen traditionell kokbok

”Tack för maten mamma” är ingen traditionell kokbok. Den berättar en story där olika värden och glädjeämnen lyfts fram.

- Den lyfter fram saker som inte kanske är självklara för alla numera, säger Landers.

I boken finns bilder från olika verksamheter på landet. Där berättas bland annat om potatisupptagning, harjakt och andjakt.

Det speciella med boken är också att Daniela Andersson tillsammans med Tomas Landers mamma Carola har testtillverkat alla recept som finns med i boken.

- Jag har antecknat och skrivit ned exakt allting vi gjorde då vi provlagade maträtterna, berättar Daniela Andersson.

Ingå Marthaförening har deltagit i finansieringen av boken. Anette ”Tette” Lindholm från föreningen säger att det är viktigt för martharörelsen att föra sådana här traditioner vidare.

Boken finns att köpa i bokhandlar i så gott som hela Svenskfinland.

Anmärkning 5.12 klockan 16:49: Arenaljudet finns nu i sin helhet i länken ovan.

Läs också