Hoppa till huvudinnehåll

Martin Johnsrud Sundbys deadline: ”Ifall ryggproblemen inte löser sig inom sex veckor så lägger jag av – kan inte fortsätta så här”

Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundby. Martin Johnsrud Sundby Bild: All Over Press Världsmästerskapen i nordisk skidsport,Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby är en av de mest framgångsrika längdåkarna på 2000-talet – men snart kan karriären vara över. Sundby berättar för NRK att han fortfarande plågas av ryggsmärtor. Det innebär att VM-drömmen håller på att krossas.

För 15 år sedan debuterade Martin Johnsrud Sundby i världscupen på skidor. Han har tagit 30 deltävlingssegrar och klivit upp på pallen hela 74 gånger.

Men nu verkar 36-åringens karriär lida mot sitt slut.

Inför världscupssäsongen – som Norge tillfälligt har hoppat av – ratades han av det blåröda landslaget. Jakten på en plats bland världscupsåkarna grusades av ryggproblem i Beitostölen.

Sundby berättar nu för NRK att han inte ännu heller hittat ett svar på vad det är som krånglar.

– Ifall det inte löser sig inom fyra till sex veckor så får jag ta skidorna och lägga upp dem på hyllan. Jag kan inte fortsätta så här, säger han.

Tänker tävla trots problemen

Enligt NRK har Sundby ställt in siktet på att dels delta i skandinaviska cupen i mitten av januari, men huvudmålet ska vara de norska mästerskapstävlingarna i Trondheim en vecka senare – där VM-biljetterna till Oberstdorf delas ut.

Som regerande världsmästare har Sundby en garanterad plats till 15 kilometer med intervallstart – men han vill gå femmilen också.

– Det är ingen vits att åka till VM för att avbryta efter sju kilometer. Och dessutom behöver jag en lyckad träningsperiod innan jag är i tillräckligt bra form, säger Sundby.

Trots ryggproblemen tänker Sundby försöka tävla på veckoslutet. Det är norsk cup i sprint som gäller och det handlar enligt veteranen främst om att upprätthålla tävlingstouchen.

– Det handlar om att sköta om den mentala biten, jag är inte ute efter en lyckad prestation. Ryggen borde inte krisa till sig under ett lopp på tre minuter. Jag tänker inte avbryta, åtminstone, säger Sundby.

Läs också