Hoppa till huvudinnehåll

Muggy i Skinnarvik är årets militärhund

Troeyn's Ihan Kuutamolla "Muggy", en svart schäfer, står på en grusväg framför ett olivgrönt militärfordon.
Muggy arbetar vid Marinens depå i Skinnarvik. Troeyn's Ihan Kuutamolla "Muggy", en svart schäfer, står på en grusväg framför ett olivgrönt militärfordon. Bild: Kerttu Penttilä Photography / Finska Kennelklubben schäfer,Muggy

Schäfern Troeyn's Ihan Kuutamolla jobbar vid 2:a Logistikregementet, vid Marinens depå i Skinnarvik på Kimitoön. Bland vänner kallas den Muggy.

Och du ska helst inte vara ovän med Muggy, för en av dess goda egenskaper är användningen av maktmedel, där den är stark och hårdhänt. Det kan behövas då Muggy och dess förare, överbåtsman Jouko Räsänen, patrullerar på depåns område.

Dessutom har den ett utmärkt luktsinne, vilket behövs vid eftersökning och spårning av människor.

Muggy och Räsänen har också använt mycket tid på kontroll och lydnad, vilka båda är av största vikt för en militärhund. Tack vare goda genetiska egenskaper, en professionell skolning och regelbunden träning har Muggy blivit så skicklig att den nu utsetts till årets militärhund.

En svart schäfer sitter framför en man i svarta solglasögon och grön kamouflageuniform.
Muggy och överbåtsman Jouko Räsänen. En svart schäfer sitter framför en man i svarta solglasögon och grön kamouflageuniform. Bild: Kerttu Penttilä Photography / Finska Kennelklubben schäfer,Jouko Räsänen

Överbåtsman Räsänen började som hundförare inom försvarsmakten år 1992, och har sedan dess både utvecklat utbildningen och också tävlat i hundtävlingar.

Finlands Kennelförbund har sedan 2016 varje år utsett årets tjänstehundar inom fem kategorier. I år utsågs polishunden Vinha, tullhunden Massi, gränsbevakningshunden Kärppä, fängelsehunden Unto och militärhunden Muggy till årets tjänstehundar.

Kennelförbundet har på Youtube publicerat en video (på finska) där schäfern Muggy och överbåtsman Jouko Räsänen visar och berättar vad som hör till jobbet som militärhund.