Hoppa till huvudinnehåll

Svenska uppgifter: Internationella skidförbundet kallar till krismöte för att rädda världscupen

Iivo Niskanen i farten i Ruka.
När får vi se Iivo Niskanen i farten i världscupen igen? Iivo Niskanen i farten i Ruka. Bild: Tomi Hänninen / Yle Iivo Niskanen

Varken Finland, Norge eller Sverige kommer att delta i världscupsdeltävlingarna i Davos och Dresden. Frågan är om det ens är aktuellt att tävla innan VM. Därför ska Fis nu ha möte med samtliga landslag, rapporterar TT.

Kan världscupssäsongen räddas?

Den frågan försöker Fis enligt svenska TT besvara tillsammans med landslagscheferna och -läkarna under fredagen. Enligt TT har Fis kallat till stort möte där agendan är att reda ut vad som gått snett och vad man kan göra för att rädda situationen.

I samband med att det finska landslaget hoppade av världscupen berättade landslagsledningen att man fått höra att den planerade bubblan i Ruka inte hållit som planerat.

– Jag hörde rykten om att vissa medlemmar av utländska lag hade besökt affärer i centrum av Kuusamo, utan ansiktsskydd. I så fall har ju coronabubblan inte hållit på det sätt som arrangörerna instruerat om, konstaterade Yles skidexpert Sami Jauhojärvi då.

Landslagstränaren Teemu Pasanen och Finlands olympiska kommittés överläkare Maarit Valtonen konstaterade endast att alla inte hade följt de gemensamma spelreglerna.

"Bekymrad och orolig"

Valtonen riktade också då ett önskemål till Fis om att se över reglerna – och samtidigt se till att alla kommer överens om att följa dem.

Den svenska längdchefen Daniel Fåhraeus medger nämligen för TT att det inte alls är sagt att Sverige återvänder till världscupen efter nyår ifall inte något görs.

– Jag är bekymrad och orolig och har en stark önskan att detta ska räta upp sig, säger han enligt SVT.

– Jag vet inte exakt vad som står på agendan (på fredagens möte reds.anm.), men jag hoppas verkligen att detta leder till en bra dialog i framtiden. Det känns som att de kommer att lyssna, fortsätter han.

Världscupssäsongen ska fortsätta i Davos den 12-13 december. Veckan efter det står deltävlingen i Dresden i tur.

Tour de Ski kör i sin tur igång på nyårsdagen i schweiziska Val Müstair. Yle sänder tävlingarna direkt.

Läs också