Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Var tredje finländare firar jul i en mindre krets än normalt - särskilt nylänningarna firar en annorlunda jul

Närbild på en stickad boll i en julgran.
THL rekommenderar att vi firar jul med den närmaste kretsen i år. Närbild på en stickad boll i en julgran. Bild: Koen Ejkelenboo/Unsplash jul

Ungefär en tredjedel, 31 procent, av finländarna planerar att fira jul i en mindre krets än man normalt gör, visar en undersökning av tidningsgruppen Uutissuomalainen. Mest påverkas nylänningarnas julfirande av coronaepidemin.

61 procent av dem som deltog i undersökning sa att de planerade att fira jul tillsammans med en lika stor grupp som tidigare år. En av hundra finländare planerar att fira jul i ett större gäng än normalt.

Det är i synnerhet helsingforsarna och nylänningarna som tänker fira i en mindre krets än normalt. Enligt undersökningen är siffran 37 procent.

Särskilt i västra Finland kommer man att fira som förut - endast en femtedel säger att de kommer att fira jul tillsammans med färre personer än normalt.

THL rekommenderar att vi firar med högst tio personer

- Nyland har länge varit det område som drabbats värst av corona och det syns också i de här siffrorna, säger överläkare Emmi Sarvikivi vid THL.

Enligt gallupen kommer mer än en tredjedel av dem som bor på tumis med sin partner att fira jul i en mindre krets än normalt.

Institutet för Hälsa och välfärd rekommenderar att vi i år firar jul i grupper på under tio personer och att vi helst firar jul hemma.

Tusen finländare svarade på Uutissuomalainens undersökning i november.