Hoppa till huvudinnehåll

Vad lyssnar folk på i Borgå, Karis och Jakobstad?

Fotocollage av människor som går på gatan och bär hörlurar.
Vi lyssnar idag som aldrig förr, på musik, radio, ljudböcker och podcaster. Fotocollage av människor som går på gatan och bär hörlurar. Bild: Yle / Frida Lönnroos, Henri Salonen Svenskfinland,hörlurar

Är du nyfiken på vad människor går omkring och lyssnar på i sina hörlurar? Vi bad folk i Borgå, Karis och Jakobstad avslöja vad de har i sina öron.

Vi lyssnar idag som aldrig förr. Ja, kanske inte alltid på varandra men vi lyssnar på musik, radio, podcasts och ljudböcker.

Enligt Finnpanel (som mäter både tv-tittandet och radiolyssnandet i Finland för både Yle och de kommersiella kanalerna) är det totala dagliga lyssnandet på radio 2 timmar och 32 min, och övrig audio (cd-skivor, spotify, itunes etc) 42 minuter.

De här siffrorna gäller alltså genomsnittet av alla finlandssvenskar. Den finskspråkiga publiken lyssnar ungefär lika mycket på radio och övrig audio.

Och allt fler lyssnar idag med hörlurar.

Kolla in vad folk i Jakobstad lyssnar på. Artikeln fortsätter efter videon.

Är lyssnandet annorlunda via hörlurar?

Idag kan vi promenera omkring med musik i öronen och ljudsätta vår tillvaro, skapa ett eget soundtrack till vår vardag.

Men påverkar det då också hur vi ser på omvärlden?

Jonna Vuoskoski är musikpsykolog och biträdande professor vid musikvetenskapliga fakulteten vid Oslo universitet och hon säger att lyssnandet förändrats radikalt de senaste 10 åren.

Då tänker hon främst på att vi idag tack vare mobiler och streamingtjänster kan lyssna i princip överallt.

- Du har hela världens musikbibliotek inom räckhåll var som helst och när som helst, förstås förändrar det hur vi lyssnar och använder musik.

Närbild på Jonna Vuoskoski som står på en balkong och har hörlurar på sig.
Jonna Vuoskoski påverkas starkt av den musik hon lyssnar på och därför lyssnar hon inte heller hela tiden på musik. Närbild på Jonna Vuoskoski som står på en balkong och har hörlurar på sig. Bild: Jonna Vuoskoski Närbild,Jonna Vuoskoski

Vuoskoski har speciellt forskat i hur musiken påverkar våra känslor och hur vi använder musik för olika känslolägen och humör.

- Musiken har en stark påverkan på våra känsloupplevelser, speciellt om vi valt musiken själva, säger Vuoskoski. Vi använder musiken för att reglera vårt eget känsloliv och humör. Vi använder musik för att till exempel få energi, för att lugna ner oss, för att få motivation eller tröst.

- Men vi är inte alltid medvetna om de funktioner som musiken har och hur vi använder musik. Det intressanta är ändå att vi människor oftast intuitivt väljer “rätt” musik för oss, säger Vuoskoski. Vi väljer helt enkelt den musik som hjälper oss då vi är trötta och ger oss energi eller musik som hjälper oss att lugna oss då vi är stressade. Men vi kan inte alltid förklara vad det är i musiken som påverkar oss.

Kolla in vad folk i Karis lyssnar på. Artikeln fortsätter efter videon.

En egen bubbla

1979 lanserade Sony sin Walkman och revolutionerade vårt sätt att lyssna. Sedan dess har manickerna vi använt blivit allt mindre och utbudet allt större.

En modell lyssnar på musik med sin Walkman, fotot taget 1980.
Walkman, freestyle, korvalappustereo... den älskade manicken hade många namn. Fotomodellen på arkivbilden blev tyvärr aldrig namngiven. En modell lyssnar på musik med sin Walkman, fotot taget 1980. Bild: /All Over Press Walkman

- En orsak till att vi gillar att lyssna med hörlurar är att det hjälper till att skapa en egen auditiv bubbla, en egen ljudvärld där vi själva kan styra och bestämma vad vi lyssnar till, säger Vuoskoski. Speciellt idag då vi lever i en värld som är ganska stökig och högljudd och där vi får impulser från alla håll.

När Walkman introducerades var en del oroliga just för den här bubblan, som menade att vi människor nu blir ännu mer osociala.

- Visst kan man se det så, säger Vuoskoski men kontrar med att om vi ser på människans historia ur ett lite längre perspektiv så har vi tidigare alltid levt tillsammans i ganska små grupper medan vi nu stöter på en massa okända människor varje dag. Många kanske uppfattar det här som betungande och därför underlättar det om man kan skapa en egen bubbla mot omvärlden.

Dagens värld är inte bara fylld av en massa ljud, vi ljudsätter också vår omgivning hela tiden.

Affärer, restauranger och köpcentrum spelar musik för att vi ska trivas och shoppa mer eller för att vi ska skynda på. Och Vuoskoski påpekar också att vi kanske inte alltid är medvetna om vilken effekt bakgrundsmusik har på oss.

Den här manipulativa biten går på ett sätt förlorad då vi går omkring med hörlurar och själva bestämmer vad vi skall lyssna på.

- Att vi nu själva kan styra soundtracket i våra liv är en positiv sak.

Fast Vuoskoski tillägger att i trafiken är det förstås bra om vi kan höra ljuden omkring oss, där är en egen ljudbubbla inte alltid det bästa.

Kolla in vad folk i Borgå lyssnar på. Artikeln fortsätter efter videon.

“Ljudet kommer inifrån huvudet”

Vi människor är bra på att kunna avgöra varifrån ett ljud kommer men då vi lyssnar med hörlurar blir upplevelsen lite annorlunda.

- Med hörlurar är det som om ljudet kom inifrån huvudet, då ljudet är lika högt i båda öronen, säger Vuoskoski.

Det har inte forskats så mycket om skillnaderna i att lyssna med eller utan hörlurar men en intressant forskning nämner Vuoskoski.

- Man gjorde ett test där man bad folk stå stilla och lyssna på elektronisk musik med och utan hörlurar och under testet iakttog man och mätte alla små kroppsrörelser. Man kom fram till att folk inte kunde hejda sina rörelser lika bra då de hade hörlurar på, folk började helt enkelt spontant röra på sig mer, så hörlurarna hade en kroppslig effekt.

Hur är det då med tystnaden?

- Tystnad är väldigt viktigt. Våra öron och vår hjärna behöver också vila även om det är skillnad på oss människor hur mycket impulser vi behöver och tål, säger Vuoskoski.

- Trots att jag själv är musikforskare och trots att musik påverkar mig väldigt starkt så lyssnar jag faktiskt väldigt lite på musik i mitt privatliv. Eller kanske det är just därför, jag vet att musiken påverkar mig så mycket så vill jag helt enkelt inte lyssna på musik hela tiden.

Läs också