Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har ett svagt hopp om att de striktare restriktionerna fungerar, men ingen säkerhet finns ännu" - HUS bävar inför julhelgen

två sjuksköterskor gör sig redo för coronatestning och klär på sig skyddsutrustning.
De senaste dagarna har smittoläget i HUS-område varit relativt jämnt. två sjuksköterskor gör sig redo för coronatestning och klär på sig skyddsutrustning. Bild: Sami Takkinen / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,laboratorieprov,Coronatestning,sjukskötare,2020,Covid-19-provtagning,COVID-19,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,andningsskydd,Visir,skyddskläder,Kuopio

Det finns ett hopp om att de nya restriktionerna hjälper med att få bukt på spridningen, men det är fortfarande för tidigt att säga något säkert, uppger Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. Andelen positiva coronatest är högst bland 16-30 åringar och oron över de äldre är stor.

För tillfället vårdas ungefär 60 personer på HUS sjukhus för covid-19. Ungefär ett dussin vårdas på intensivvården.

Enligt HUS vd Juha Tuominen och biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen har läget under de senaste dagarna varit stabilt.

Under fredagen har Institutet för hälsa och välfärd rapporterat om 336 nya fall - varav 120 registrerats i Helsingfors.

Ruotsalainen påpekar att de striktare restriktionerna först just tagits i bruk och att det kommer att ta en stund innan de ser hur de påverkar smittspridningen.

- Antalet positiva coronatest är som högst bland 16-30-åriga - hela 4 procent. Den här åldersgruppen har varit överrepresenterad hela hösten, konstaterar Ruotsalainen.

Hon uttrycker också en oro för de äldre som hör till riskgruppen.

- Andelen infekterade över 40-åringar och över 60-åringar har ökat under den senaste månaden vilket är oerhört oroväckande. De här personerna representerar den åldersgruppen som kan få allvarligare symtom och hamna på sjukhus eller intensivvård.

Juha Tuominen tittar in i kameran och har ett munskydd.
HUS vd Juha Tuominen hoppas att alla med låg tröskel söker sig på coronatest. Juha Tuominen tittar in i kameran och har ett munskydd. Bild: Petteri Sopanen / Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,verkställande direktörer

Tuominen uppmuntrar alla att söka sig till test om de känner sig sjuka.

- Vi har mer kapacitet än vad vi testar just nu, säger han.

Endast 40 procent av fallen har kunnat spåras.

Det har uppstått många massexponeringar, speciellt i skolor, daghem, arbetsplatser, på privata evenemang och i hobbyverksamheten.

- Till exempel på arbetsplatsen är det viktigt att få anställda att jobba på distans och använda munskydd. Privata evenemang ska inte ordnas och onödiga resor bör undvikas, påminner Ruotsalainen.

Eeva Ruotsalainen intervjuas i A-studio.
Eeva Ruotsalainen påpekar att de nya restriktionerna inte ännu syns i siffrorna. Eeva Ruotsalainen intervjuas i A-studio. A-studio,Eeva Ruotsalainen

Coronavård under julhelgen

Julen och julloven närmar sig och den stora utmaningen för HUS är att se till att det finns tillräcklig bemanning också under helgen.

- Det behövs fem sjuksköterskor och en läkare för att ta hand om en person på intensivavdelningen, säger Tuominen.

Under julen kommer fokus att ligga på akutvården. Enligt Tuominen har sjukhusen gjort avtal med fackföreningar för att öka personalstyrkan, genom att bland annat plocka in extra skift.

- Det är ingen lätt uppgift för oss, konstaterar Tuominen.

Långa köer

Köerna för andra typer av sjukvård har skjutit i höjden.

För tillfället finns det närmare 4 000 personer i kö som väntat på behandling i mer än sex månader. Av dem väntar cirka 3 000 på operationer.

Enligt lagen är den maximala väntetiden 6 månader.

- Efter våren blev det bättre igen och vi hann ta ikapp våra köer litet, men efter sommaren försämrades situationen, säger Tuominen.

I värsta fall har HUS haft upp till 7 000 personer som väntat på vård i mer än sex månader.

Du hittar restriktionerna i Nyland här.