Hoppa till huvudinnehåll

Antti Kaikkonen: Coronapandemin försenar finländska jaktplansanskaffningar

Porträtt av försvarsminister Antti Kaikkonen.
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) varnar för att lämna Afghanistan för tidigt. Porträtt av försvarsminister Antti Kaikkonen. Bild: Markku Pelkonen / Yle Antti Kaikkonen,försvarsministrar,styrelse,riksdagen

Försvarsminister Antti Kaikkonen tror på en amerikansk återgång till internationellt samarbete efter presidentbytet i januari. Då slipper man också det kaos som kan uppstå om den internationella krisoperationen i Afghanistan avbryts för tidigt.

Försvarsminister Antti Kaikkonen uppträdde i det finska tv-programmet Morgonettan på lördag morgon. Han avslöjade att coronapandemin påverkar finländska försvarsbeslut.

Anskaffningen av nya jaktplan till Finland kommer att fördröjas på grund av coronapandemin.

Hemliga förhandlingar kan inte föras

Förhandlingar med de fem företag som erbjuder jaktplanen har inhiberats och skjutits fram. De kan av säkerhetsskäl inte föras på distans, sa försvarsministern.

Ursprungligen planerades ett beslut om investeringen på tio miljarder euro i början av år 2021. Nu tror försvarsminister Antti Kaikkonen att anskaffningsbesluten kan göras i slutet av nästa år.

Förseningen är enligt honom inte allvarlig, eftersom projektet är mångårigt och omfattande De nya jaktplanen ska ersätta Hornetplanen senast år 2030.

Det så kallade HX-projektet beräknas kosta 10 miljarder euro. Kaikkonen ser ingen risk för att besluten ska möta motstånd varken i regering, riksdag eller som en följd av medborgardebatten.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffade bland andra president Ashraf Ghani under sitt överraskande blixtbesök i Kabul. på måndagen.
USA hoppas mycket på fredsförhandlingarna i Afghanistan. USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffade bland andra president Ashraf Ghani under sitt överraskande blixtbesök i Kabul. på måndagen. Afghanistan,Mike Pompeo,Mohammad Ashraf Ghani

"Afghanistanreträtt kan leda till kaos"

Nu i december minskar USA på sina soldater i Afghanistan till 2 500, med målsättningen att helt lämna Afghanistan i maj. Men USA kommer knappast att fullfölja Donald Trumps plan.

Försvarsminister delar förhoppningen om att avsluta operationen i Afghanistan inom kort, om fredsförhandlingarna gör framsteg. Men det är inte ännu säkert att man kan lämna Afghanistan nästa år med gott samvete, sa Kaikkonen.

- I de internationella krishanteringsoperationerna borde man följa principen att koalitionen går in tillsammans och att alla också drar sig ur samtidigt.

Ett tjugotal finländare deltar i den Nato-ledda operationen “Resolute support”. Finland har varit med från starten 2015 i multinationella staber i Kabul och i Mazar-e-Sharif.

Avslutar man för tidigt kan det uppstå ett nytt kaos i landet, och det återspeglas säkert senare i Europa i form av flyktingströmmar eller narkotikahandel, sa försvarsminister Kaikkonen i den finska tv-intervjun.

USA:s roll i Afghanistan är central. Försvarsminister Kaikkonen vill se hur president Joe Biden går vidare efter Donald Trump. Han betvivlar att USA drar sig ur helt, som Trump har önskat.

Kaikkonen utgår ifrån att USA nu kommer tillbaka till samarbetet med EU och internationellt, inom till exempel klimatfrågor, WHO och vapenkontroll.