Hoppa till huvudinnehåll

Armand Duplantis vald till årets friidrottare i världen – även stavstjärnans föräldrar fick pris: "Så välförtjänt"

Armand Duplantis.
Armand Duplantis. Armand Duplantis. Bild: imago sport/All Over Press Armand Duplantis

Stavhopparstjärnan Armand Duplantis har en riktig supervecka bakom sig. I Sverige har han hunnit vinna Bragdguldet och utses till årets friidrottare, på lördagen valde Internationella friidrottsförbundet World Athletics honom till årets manliga friidrottare.

Duplantis slog till med dubbla världsrekord (617 och 618) under hallsäsongen av 2020 och i september putsade han även Sergej Bubkas utomhusrekord, då han klarade 615 i Rom. Denna vecka har han fått flera priser för drömnoteringarna.

I tisdags vann Duplantis Sveriges finaste idrottspris, Bragdguldet, för sitt superår. Två dagar senare utstågs han till årets friidrottare i landet och på lördagen kom nästa utmärkelse.

Internationella friidrottsförbundet utsåg 21-åringen till ”årets manlige friidrottare”.

– Jag ville bara visa världen vad jag kunde göra och visa vem jag var med några bra resultat och fick till några väldigt bra prestationer, speciellt inomhus, kommenterade svensken i ett pressmeddelande.

Också hans föräldrar uppmärksammades av förbundet. Greg och Helena Duplantis utsågs till ”årets tränare”.

– Så välförtjänt, skrev sonen på Twitter efter beskedet.

Venezuelanskan Yulimar Rojas blev i sin tur utsedd till ”årets kvinnliga friidrottare”. Trestegshopparen putsade i februari det gamla världsrekordet med sju centimeter, då hon hoppade 15,43 i Madrid.

– Jag förväntade inte mig det här. Den här segern betyder mycket för mig och alla som jobbar med mig, gladde sig Rojas.