Hoppa till huvudinnehåll

Brexit: En veckas diskussioner om handelsavtal har inte burit frukt – chefsförhandlarna kallar in premiärminister Johnson och von der Leyen

Boris Johnson och Ursula von der Leyen står framför Johnsons bostad i London i januari 2020.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffades i London i januari. I dag diskuterar de per telefon. Boris Johnson och Ursula von der Leyen står framför Johnsons bostad i London i januari 2020. Bild: STELLA Pictures / Splash News Boris Johnson,Ursula von der Leyen,Brexit

Klockan tickar för Storbritannien och EU:s handelsavtal. Ett färdigt avtal finns ännu inte – trots intensiva diskussioner den här veckan. Betydande skillnader kvarstår mellan parterna.

Storbritannien lämnade EU officiellt i januari i år. Storbritannien förband sig ändå vid att följa EU:s handelsregler under övergångsperioden, men det här gäller inte längre från och med den 31 december.

Ännu har EU och Storbritannien inte lyckats nå en överenskommelse kring ett handelsavtal. Förhandlingarna har flera gånger avbrutits på grund av meningsskiljaktigheter.

Nu börjar det ändå bli bråttom att nå en överenskommelse och trots långa intensiva diskussioner den här veckan har man inte kommit någon vart.

Ledarna kopplas in för diskussioner

Chefsförhandlarna har nu kopplat in Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för diskussioner på grund av delade meningar om avtalet.

Ledarna ska diskutera avtalet per telefon i dag, lördag.

Parterna har lyckats nå flera överenskommelser under tidigare förhandlingar och en stor del av handelsavtalet är färdigt, men ännu kvarstår flera huvudpunkter som har en nyckelroll i förhållandet mellan EU och Storbritannien.

Till dessa punkter hör bland annat fiskerättigheter, reglerna som reglerar statliga subventioner för företag samt hur överenskommelsen regleras.

Fiskehamnen i Eyemouth, Skottland.
Fiskerättigheterna hör till en av stötestenarna för parterna. Fiskehamnen i Eyemouth, Skottland. Bild: Yle / Daniel Olin Skottland,Storbritannien,Brexit,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU,fiske,fiskehamn,Eyemouth

Om parterna inte lyckas nå en överenskommelse före den 31 december kommer vi se en tydlig skillnad – exempelvis gränskontroller och skatter införs för varor som färdas mellan Storbritannien och EU om inget avtal finns.

En sak är ändå säker – skillnader kommer att synas även om parterna når en överenskommelse.

Om man lyckas nå en överenskommelse måste den förvandlas till juridisk text och avtalet ska översättas till samtliga EU-språk. Avtalet måste också godkännas av Europaparlamentet.

Källor: Reuters, AFP, AP