Hoppa till huvudinnehåll

Förhandlingarna om ett handelsavtal fortsätter efter samtal mellan Boris Johnson och Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen står och talar i en mikrofon framför en blå vägg med EU-flagga.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen står och talar i en mikrofon framför en blå vägg med EU-flagga. Ursula von der Leyen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har diskuterat läget i handelsförhandlingarna. Man enades om att fortsätta förhandla om ett avtal.

Efter samtalet gick Johnson och Ursula von der Leyen ut med ett gemensamt pressmeddelande där man välkomnar att det skett framsteg inom många områden.

Det återstår ändå olösta frågor inom tre områden: Rättvisa konkurrensvillkor för företag, förvaltningen av avtalet samt fisket.

Samtidigt som man erkänner att det fortfarande finns betydande meningsskiljaktigheter så kommer man att fortsätta ansträngningar för att enas om ett avtal.

Chefsförhandlarna Michel Barnier och David Frost kommer att mötas i Bryssel imorgon.

- Vi får se om de finns en väg framåt. Arbetet fortsätter imorgon, skriver Barnier på twitter.

von der Leyen och Johnson kommer att diskutera igen på måndag kväll.

Ödesfråga för Irland

Enligt Irlands premiärminister Micheál Martin måste man göra sitt yttersta för att få till ett avtal.

- Jag välkomnar det faktum att förhandlarna kommer att återuppta förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien, sade Martin enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Ett avtal ligger i i allas intressen. Man ska inte sky några ansträngningar för att få till ett avtal.

Handelsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien är av speciellt intresse för Irland på grund av landsgränsen till Nordirland.

Det finns en farhåga om att brexit kan resultera i att fysiska gränshinder återinrättas mellan republiken Irland och Nordirland som tillhör Storbritannien.

Fungerande handelsförbindelser är också viktiga för den irländska exporten. En betydande del av den irländska exporten av livsmedel går i dagens läge till Storbritannien.

De närmaste dagarna blir avgörande

De närmaste dagarna ses som avgörande med tanke på handelsförhandlingarna mellan EU och Storbritannien som förts sedan mars.

Även om man skulle lyckas enas om ett avtal så kommer tiden för att ratificera avtalet att vara mycket knapp.

Företag på bägge sidor om Engelska kanalen väntar på besked om vilka regler som ska gälla i handelsförbindelserna då Storbritanniens övergångsperiod löper ut vid årsskiftet.

Lyckas man inte enas om ett avtal så blir man tvungen att följa världshandelsorganisationen WTO:s handelsregler. Det här skulle innebära att tariffer och tullar införs på många varor.

Men också om man lyckas enas om ett avtal så kommer relationen mellan Storbritannien att ändra då övergångsperioden löper ut då landet inte längre är en del av EU:s inre marknad.