Hoppa till huvudinnehåll

Georgias senatorsval i januari blir avgörande för USA:s politik: Kommer Trumps kampanjande att sätta krokben för republikanerna?

Donald Trump.
Trump håller fortsättningsvis fast vid påståendena om att Biden vann presidentvalet genom valfusk. Donald Trump. Bild: Chris Kleponis / AOP Donald Trump

President Donald Trump reser på lördag till Georgia som dragplåster för den valkampanj som i januari avgör ifall det är republikanerna eller demokraterna som får majoritet i senaten.

Det här väcker oro inom det Republikanska partiet, där en del är rädda att Trumps kampanjande kan ha motsatt effekt än önskat.

Man befarar att Trumps anklagelser om det påstådda valfusket kan leda till att flera stannar hemma i stället för att gå till valurnorna.

Det här kunde gynna demokraterna i valet, som ser ut att bli väldigt jämnt.

Trumps personliga motgångar och hans tendens att få sina politiska kampanjer att handla om honom själv kan alltså dra krokben för republikanernas senatorers kampanj.

– Ifall han använder största delen av sin tid till att tala om de två kandidaterna, hur fantastiska de är och vad de uppnått, kan han hjälpa, säger Matt Towery som är tidigare republikan i delstaten men nu mer fungerar som politisk analytiker.

– Men om han talar om dem i tio minuter och använder resten av tiden till att berätta för alla hur hemsk Brian Kemp [Georgias republikanska guvernör, reds. anm.] är, kommer det bara att förvärra saker.

Landets framtid står på spel

Georgia väljer sina två senatorer om exakt en månad: Den 5 januari.

Valet anses vara det viktigaste på länge i en enskild delstat, eftersom det i praktiken avgör hur politiken kommer se ut under de kommande åren.

Just nu har republikanerna 52 mandat mot demokraternas 48 – men vinner demokraterna Georgias båda mandat blir ställningen 50–50.

Det ger ändå i praktiken demokraterna majoritet eftersom tillträdande vicepresident Kamala Harris har den avgörande rösten.

Att vinna senatsvalet anses därmed vara väldigt viktigt för demokraterna, eftersom det ger möjlighet för Joe Biden att driva igenom sin politik.

Också republikanerna skulle i allra högsta grad gynnas av en vinst i Georgia, eftersom de då i praktiken kan hindra Biden och hans administration från att få igenom sin dagordning.

Trumpin asianajaja Sidney Powell puhuu lehdistötilaisuudessa. Vasemmalla taustalla kuvassa Rudy Giuliani.
Sidney Powell är trogen Trump, trots att hon inte längre ingår i hans juristteam. Trumpin asianajaja Sidney Powell puhuu lehdistötilaisuudessa. Vasemmalla taustalla kuvassa Rudy Giuliani. Bild: JIM LO SCALZO / EPA Rudolph Giuliani,Presidentvalet i USA 2020,valfusk,presskonferens,Sidney Powell

Trump kritiseras inom det egna partiet

Tidigare i veckan gick två av Trumps jurister som varit involverade i juridiska processer kring Bidens vinst - Lin Wood och Sidney Powell - ut med ett budskap till Trumps väljarkår: Rösta inte i senatsvalet ifall de republikanska delstatsledarna inte arbetar för att svänga resultatet i presidentvalet.

Powell ingår sedan några veckor tillbaka inte i Trumps juristteam, men har fortsatt tala för ett omfattande valfusk - trots att det inte förekommer några sådana bevis.

Trumps attacker mot delstaten har kritiserats av valmyndigheternas representanter oavsett partitillhörighet.

Till exempel har republikanernas Gabriel Sterling som är högsta chef för Georgias valsystem påpekat att valarbetare och republikanska politiker och deras familjer fått ta emot dödshot till följd av presidentens uttalanden.

Trump kan underminera tilltron till processen

Trumps beteende kan skada partiets senatkandidater på två sätt, anser Alan Abramowitz som är professor i statsvetenskap i Atlanta.

Genom att underminera tilltron till den demokratiska processen kan Trump övertyga en del av sina väljare att det inte spelar någon roll ifall de röstar i valet eller inte.

Hans attacker på republikanska tjänstemän i delstaten kan också få personer som annars skulle stödja kandidaterna att inte göra det.

– Ju mer Trump talar om presidentvalet och kritiserar delstatens valprocess, desto större blir problemen för kandidaterna, säger Abramowitz.

Den som däremot lagt i en växel för att motverka att republikanerna stannar hemma på valdagen är vice president Mike Pence. Under en kampanj mottogs han av slagorden ''Stop the steal'', alltså ungefär ''stoppa stölden''.

Då såg han till att uppmana publiken att rösta.

– Jag vet att vi alla har våra tvivel kring det senaste valet, och jag hör att en del säger att man inte ska rösta. Men mina medamerikaner: Ifall ni inte röster kommer de vinna, sa Pence.

Bild på vicepresident Mike Pence som håller upp en hand. I bakgrunden publik på hans kampanjevenemang.
Vice president Mike Pence uppmanade republikanerna att rösta under ett kampanjevenemang i Savannah i Georgia. Bild på vicepresident Mike Pence som håller upp en hand. I bakgrunden publik på hans kampanjevenemang. Bild: EPA-EFE/All Over Press Mike Pence,Georgien,Savannah

Georgia är traditionellt republikansk

Georgia är en nagel i ögat på Trump, eftersom delstatens valmyndigheter gett delstatens elektorsröster åt tillträdande president Joe Biden.

Det efter tre omräkningar där resultatet mer eller mindre var det samma, och en av dem utfördes dessutom för hand.

Trump har därför kritiserat bland annat Georgias guvernör Brian Kemp och statssekreteraren Brad Raffensperger, bägge republikaner, i hårda ordalag för ''sveket'' då de vägrat godkänna Trumps påståenden om valfusk.

Biden var den första demokraten att kamma hem vinsten i Georgia sedan sydstatssonen Bill Clinton år 1992.

Källor: Reuters, 240towin

Läs också