Hoppa till huvudinnehåll

Norska tränaren i kombinerat skjuter ner de finländska påståendena om fusk: ”Helt fel – vi håller oss inom ramarna”

Jarl Magnus Riiber hoppar backe i Ruka.
Jarl Magnus Riibers hoppdräkt var inte regelrätt i en av tävlingarna under världscuphelgen i Ruka. Jarl Magnus Riiber hoppar backe i Ruka. Bild: AOP Jarl Magnus Riiber

Petter Kukkonen väckte stor uppståndelse då han medgav att Finlands landslag i nordisk kombination fuskat för att få tillgång till fördelaktigare hoppdräkter. Samtidigt antydde han att att andra landslag myglat ännu mer. Det får den norska tränare Tom Hilde att se rött: Det är finländarna som gått över gränsen, säger han till VG.

Hilde är tränare i backhoppning i det norska landslaget i nordisk kombination. Han arbetar därmed aktivt med superstjärnan Jarl Magnus Riibers hopputrustning.

Han uppskattar inte tränarkollegan Petter Kukkonens utspel.

– Om finländarna påstår att det här är orsaken till att vi vinner så har de helt fel. Vi håller oss inom de ramar som internationella skidförbundet Fis har bestämt. Lägger man något i sina kalsonger innan man mäts har man gått långt över gränsen, säger Hilde till VG och fortsätter:

– De norska idrottarnas kroppar mättes i Ruka och man kunde tydligt se konturerna av de "normala sakerna". Åtminstone då jag var närvarande vid undersökningen.

Jarl Magnus Riiber diskvalificerades efter en av backtävlingarna i Ruka för att hoppat i en för stor hoppdräkt.

Tävlingschefen: Reglerna bör kanske ses över

Petter Kukkonen hävdar att Finland har bombsäker information att de stora nationerna i nordisk kombination fuskar med sina hoppdräkter, men att man saknar bevis. Han påstår också att fusket har pågått länge.

Idrottarnas kroppar mäts på hösten eller under träningssäsongen och hoppdräkterna sys ihop utgående från de måtten.

Norrmannen Lasse Ottesen, som är tävlingschef i världscupen i nordisk kombination, medger till VG att reglerna eventuellt bör revideras.

– Det finns saker vi får och inte får göra. I och med att vår utrustningsinspektör Guntram Kraus inte är läkare får han inte mäta nakna idrottare. Så om en idrottare placerar en strumpa eller något annat mellan skinkorna eller under testiklarna är det möjligt att vi inte märker det, säger Lasse Ottesen.

Han bekräftar att det har funnits idrottare som försökt skapa fördelar via en "kreativ kroppsform" när de mäts.

– Vi har aldrig ertappat någon som fuskar. Men vi har sagt till vissa idrottare att de måste sänka axlarna, andas med magen och stå på hela foten, säger han.