Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Arhinmäki är Vänsterförbundets borgmästarkandidat i Helsingfors

Paavo Arhinmäki i riksdagen 24.10.2019.
Paavo Arhinmäki är riksdagsledamot och en van politiker. Paavo Arhinmäki i riksdagen 24.10.2019. Bild: Pekka Tynell / Yle riksdagsledamöter,riksdagen,Paavo Arhinmäki,Vänsterförbundet

I dag blev det officiellt: Paavo Arhinmäki är Vänsterförbundets borgmästarkandidat i Helsingfors.

Arhinmäki valdes med stort stöd av sina partikamrater under Vänsterförbundets Helsingforsdistrikts höstmöte.

Paavo Arhinmäki är riksdagsledamot och vice ordförande i Helsingfors fullmäktigegrupp.

Sedan Helsingfors övergick till borgmästarmodell år 2017 har kommunalvalet i folkmun kallats borgmästarval. Vänsterförbundet i Helsingfors tycker inte om det.

– Att fokusera på borgmästarkandidater kan vilseleda stadsborna i viktiga politiska frågor och på sikt försvaga kommunens demokrati, står det i ett av deras pressmeddelanden.

Helsingfors stadshus. Det är en mörk vinterkväll. På gatan utanför stadshuset står bilar på rad. På gatan ligger snö.
Helsingfors nuvarande borgmästare Jan Vapaavuori har meddelat att han inte ställer upp för omval. På bilden är Helsingfors stadshus. Helsingfors stadshus. Det är en mörk vinterkväll. På gatan utanför stadshuset står bilar på rad. På gatan ligger snö. Bild: Antti Kolppo / Yle Helsingfors stadshus

I kommunalval röstar man på fullmäktigekandidater. De invalda utser i sin tur borgmästare och biträdande borgmästare. Helsingfors nuvarande borgmästare Jan Vapaavuori har meddelat att han inte ställer upp för omval.

Från Sannfinländarna kandiderar ordförande Jussi Halla-Aho för borgmästarposten. Helsingfors största partier, Samlingspartiet och De gröna, har ännu inte valt kandidater.

Vänsterförbundet har 10 av Helsingfors stadsfullmäktiges 85 platser, vilket gör dem till stadens fjärde största parti. Arhinmäki fick 5 405 röster i kommunalvalet 2017.

Här hittar du en mobilstory som förklarar hur Helsingfors borgmästarmodell fungerar.