Hoppa till huvudinnehåll

Tillbakablick: Vad kommer du ihåg från de senaste årens självständighetsfester?

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio dansar på slottsbalen 2019.
Presidentparet tar sig en svängom på dansgolvet. Bilden är från festen 2019. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio dansar på slottsbalen 2019. Bild: Jarno Kuusinen / Compicd/All Over Press Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Slottsbalen,dans,fest på slottet 2019

På söndag är det INTE dags för ännu en rad av stiliga klänningar och vackra frackar. Vem sa vad och vilka brott begicks mot etiketten är det ingen som frågar i år. Ingen slips runt huvudet eller glittriga selfiestunder. Då passar det bra att titta på bilder från de senaste åren.

När Presidentslottet inte får ta emot de sedvanliga cirka 1800 gästerna på självständighetsdagen kan vi i stället blicka bakåt.

Här hittar du några minnesvärda bilder från de åtta senaste festerna på slottet.

2012

Presidenterna samlade
Ett historiskt ögonblick skådades i slutet av handskakningsceremonierna då fyra presidenter samlades samtidigt vid röda mattans kant. Från vänster: Pentti Arajärvi, president Tarja Halonen, Tellervo Koivisto, president Mauno Koivisto, president Sauli Niinistö, Jenni Haukio, president Martti Ahtisaari, Eeva Ahtisaari. Presidenterna samlade Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle presidenter,slottsbalen 2012
Lasse Pöysti och sondottern Alma hade roligt
Alma Pöysti, känd bland annat för att ha porträtterat Tove Jansson på film, med farfar Lasse Pöysti, känd bland annat för att ha porträtterat Tove Janssons skapelse Mumintrollet på teaterscenen. Lasse Pöysti och sondottern Alma hade roligt Bild: Yle slottsbalen 2012
Samu Haber
Med tanke på den strikta etiketten var musikern Samu Haber lite vågat klädd, men den helsvarta klädseln var stilig. Samu Haber Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle slottsbalen 2012
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen hade ett händelserikt år 2012. Hennes roman Utrensning gavs ut som film och boken När duvorna försvann blev årets mest sålda bok i Finland. Sofi Oksanen Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle slottsbalen 2012
Leo-Pekka Tähti vann guld i paralympics
Rullstolsåkaren Leo-Pekka Tähti kom till slottet som färsk guldmedaljör i EM och paralympiska spelen. Leo-Pekka Tähti vann guld i paralympics Bild: Yle slottsbalen 2012

Se fler bilder från festen 2012.

2013

År 2013 firades självständighetsdagen i en helt annan miljö än vi är vana vid.

Presidentslottet renoverades och de guldaktiga nyanserna i slottet hade bytts ut mot det betydligt ljusare Tammerforshuset.

Festen hade mer prägel av galakonsert och klädkoden var inte lika strikt som vanligt.

President Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio
Presidentparet verkade avslappnat trots att miljön var ovan. President Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio Bild: Yle/Tiina Jutila 6.12.2013
Fotbollsspelaren Linda Sällström och tränaren Pekka Lyyski var med på festen. President Niinistö är fotbollsentusiast och har varit ordförande för Bollförbundet, så han har koll på landets främsta fotbollsprofiler. Bild: Yle pyyski
Lotta Marja Suni
Lottan Marja Suni hade klätt sig i en krigstida lottadräkt. Lotta Marja Suni Bild: Yle/Tiina Jutila lotta marja suni

Se fler bilder från festen 2013.

2014

År 2014 var festen tillbaka på det nyrenoverade Presidentslottet.

Luften sägs ha blivit mycket bättre och det är inte längre lika svettigt inne på slottet under festen.


Journalisten Anna-Lena Laurén och fotografen Niklas Meltio intervjuades av Kia Svaetichin.

Tero Pitkämäki och hans hustru Niina Kelo på självständighetsmottagningen.
Idrottarparet Niina Kelo (flerfaldig finsk mästare i sjukamp) och Tero Pitkämäki (flerfaldig medaljör i EM-, VM och OS-tävlingar i spjutkastning). Tero Pitkämäki och hans hustru Niina Kelo på självständighetsmottagningen. slottsbal
Jörn Donner och Bitte Westerlund anländer till slottsbalen.
Jörn Donner och Bitte Westerlund har setts på slottsbalen många gånger. Jörn Donner och Bitte Westerlund anländer till slottsbalen. Bild: Str / Lehtikuva slottsbal
Det finns många godsaker på menyn i slottet också i år.
Gästerna brukar vara nyfikna på godsakerna som det bjuds på under slottsbalen. År 2014 hade macarons nyss blivit rätt populära och visst fanns de på slottets meny det året. Det finns många godsaker på menyn i slottet också i år. Bild: Lehtikuva slottsbal

Se fler bilder från festen 2014.

2015

Breakdance-dansarna Jussi Sirviö och Anniina Tikka
När filmkamerorna slocknat brukar stämningen på slottet bli mera uppsluppen. Breakdance-paret Jussi Sirviö och Anniina Tikka passade på att förevisa sina bästa dansrörelser på parketten. Breakdance-dansarna Jussi Sirviö och Anniina Tikka Bild: Marcus Rosenlund/Yle anninna tikka
Jari Sillanpää på slottsbalen
Artisten Jari Sillanpääs "bondagefrack" med hängslen av renskinn. Jari Sillanpää på slottsbalen Bild: Lehtikuva the castle ball
Waltteri Torikka på slottsbalen
Också operasångaren Waltteri Torikka väckte uppmärksamhet med sin gyllene smoking. Emot etiketten, men stiligt ändå. Waltteri Torikka på slottsbalen Bild: Lehtikuva the castle ball

Se fler bilder från 2015, bilderna finns i en artikel om festen och i en om klädprakten på balen.

Missa inte heller Yle X3M:s parodivideo som gjorde inför slottsbalen 2015. I videon refererar Ted Urho och Amie Borgar med fokus på männens inte alltid särskilt fantasifulla klädsel. Men likväl kan man fokusera på detaljerna även då!

2016

Monica Fagerholm på slottsbalen 2016.
Författaren Monika Fagerholm fick bland annat Svenska akademiens nordiska pris år 2016. Monica Fagerholm på slottsbalen 2016. Bild: Yle/ Kalevi Rytkölä Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,slottsbalen 2016,Monika Fagerholm
Slottsbalen 2016.
Riksdagsledamot Emma Kari (De gröna) hade en klänning tillverkad av plastflaskor som fiskats upp ur havet! Slottsbalen 2016. Bild: Yle/ Kalevi Rytkölä Slottsbalen,slottsbalen 2016,Finlands självständighetsdag
Robin Packalén på slottsbalen 2016.
Sångaren Robin Packalén trotsar etikettsreglerna och bär smoking. Designern Mert Otsamo står för de gyllene detaljerna. Robin Packalén på slottsbalen 2016. Bild: Yle/ Kalevi Rytkölä slottsbalen 2016,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Se fler bilder från festen 2016.

2017

År 2017 var speciellt på många sätt eftersom Finland firade 100 år av självständighet.

Det satte också sin prägel på gästlistan med kändisar från när och fjärran, de flesta var personer som har fått en bestående plats i finländarnas hjärtan.

Räikkönen på slottsbalen.
Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen var en av kvällens mest uppmärksammade gäster och det var in i det sista hemligt om han överhuvudtaget skulle ämna infinna sig. Minttu Räikkönen fick också mycket uppmärksamhet och valdes av publiken till kvällens bäst klädda gäst. Räikkönen på slottsbalen. Bild: All Over Press Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,Självständighetsdagen,kimi räikkönen
unga kvinnor med gult hår
Popstjärnan Alma tog med sig sin tvillingsyster Anna på festen. unga kvinnor med gult hår Bild: Lehtikuva Slottsbalen,Alma
Marcus Grönholm och Teresa Grönholm på slottsbalen.
Rallyföraren Marcus Grönholm och hustrun Teresa Grönholm. Marcus Grönholm och Teresa Grönholm på slottsbalen. Bild: Lehtikuva Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,Självständighetsdagen,Marcus Grönholm,Teresa Grönholm,presidentslottet
Lenita Airisto på slottsbalen.
Fackboksförfattaren, diplomekonomen och mångsysslaren Lenita Airisto Lenita Airisto på slottsbalen. Bild: Lehtikuva Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,Självständighetsdagen,Lenita Airisto,presidentslottet

Se fler bilder från festen 2017.

2018

Boxaren Elina Gustafsson med sin fru Emmi Asikainen
Elina Gustafsson och Emmi Asikainen. Gustafsson ville slå ett slag både för miljön och för könens mångsidighet. Därför valde hon att klä sig i en könsneutral dräkt gjord av nässlor. Boxaren Elina Gustafsson med sin fru Emmi Asikainen Bild: Lehtikuva Finlands självständighetsdag,självständighet,Finland,Presidentens slott,mat,kakor,Elina Gustafsson
 Anna Björkroos iklädd en "tidningsklänning" på slottsbalen 6.12.2018.
Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos hade en av kvällens mest uppmärksammade klänningar. Den är delvis återanvänd - kjolen består av gamla Nya Åland-tidningar. Anna Björkroos iklädd en "tidningsklänning" på slottsbalen 6.12.2018. Bild: Lehtikuva Finlands självständighetsdag,självständighet,Finland,Presidentens slott,mat,kakor,Nya Åland
Ronja Oja bär ett bälte och armband gjort av hennes medaljer.
Synskadade friidrottaren Ronja Pahaoja (tidigare: Oja) bar ett bälte och ett armband tillverkade av hennes medaljer. Klänningens överdel är gjord av medaljbanden. Ronja Oja bär ett bälte och armband gjort av hennes medaljer. Bild: Lehtikuva Ronja Oja,Ronja Oja,Slottsbalen
Bicca Olin.
Bicca Olin, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Bicca Olin. Bild: Frida Frankenhaeuser Slottsbalen
Ishockeymålvakten Noora Räty
Ishockeymålvakten Noora Räty Ishockeymålvakten Noora Räty Bild: Lehtikuva Noora Räty,Finlands självständighetsdag,självständighet,Finland,Presidentens slott,mat,kakor

Antonio Teca, ordförande för  ungdomsfullmäktige i Vasa
Antonio Teca, ordförande för ungdomsfullmäktige i Vasa. Antonio Teca, ordförande för ungdomsfullmäktige i Vasa Bild: Lehtikuva Finlands självständighetsdag,självständighet,Finland,Presidentens slott
Kapellmästare Leif Segerstam
Dirigenten Leif Segerstam. Kapellmästare Leif Segerstam Bild: Lehtikuva Finlands självständighetsdag,självständighet,Finland,Presidentens slott,Leif Segerstam
Sanna Marin och Markus Räikkönen
Än så länge relativt lugnt för riksdagsledamoten Sanna Marin (SDP). Föga anade hon på självständighetsdagen 2018 att exakt ett år senare skulle Finland stå utan regering och hon skulle ha seglat upp som den starkaste kandidaten till att ta över som ny statsminister. Här är hon tillsammans med sin dåvarande sambo, nuvarande make Markus Räikkönen. Sanna Marin och Markus Räikkönen Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Se fler bilder från festen 2018.

2019

Maria Pettersson på slottsbalen.
Tidningen Journalistens chefredaktör Maria Pettersson i en klänning med en rännsnara runt halsen. Enligt Pettersson själv är den till för att påminna om hur det i flera länder går för personer som använder sin yttrandefrihet. Maria Pettersson på slottsbalen. Bild: Lehtikuva Maria Pettersson
Bella Forsgrén visar upp sin stora ryggtatuering.
Riksdagsledamoten Bella Forsgrens (De gröna) klänning lämnar ryggen bar för att ordentligt visa den stora tatuering som Forsgren har på ryggen – tatueringen lär berätta historien om hennes rötter i Etiopien. Bella Forsgrén visar upp sin stora ryggtatuering. Bild: Lehtikuva Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,Bella Forsgrén
Saana Tyni på slottsbalen.
Städföretagaren Saana Tynis klänning är tillverkad av återvunnet material. Klänningen är en gammal brudklänning med utsmyckningar tillverkade av dammtrasor. Saana Tyni på slottsbalen. Bild: Lehtikuva Slottsbalen,Saana Tyni
Tiina Alahuhta-Kasko
Marimekkos vd Tiina Alahuhta-Kasko var klädd i en Unikko-klänning, ett av företagets mest kända mönster. Tiina Alahuhta-Kasko Bild: YLE Slottsbalen
Laura Voutilainen sjunger på slottsbalen.
Gardets musikkårs underhållningsorkester Gardets Combo brukar underhålla gästerna med svängig dansmusik under kvällen. Det här året var Laura Voutilainen en av solisterna. Laura Voutilainen sjunger på slottsbalen. Bild: Lehtikuva Laura Voutilainen,Slottsbalen
Michelle Karvinen med sin flickvän på slottsbalen.
Ishockeyspelaren Michelle Karvinen (t.h.) och Josefine Hovmark. Michelle Karvinen med sin flickvän på slottsbalen. Bild: Lehtikuva Michelle Karvinen

Se fler bilder från festen 2019.

Slottsbalen

Nyligen publicerat - Slottsbalen