Hoppa till huvudinnehåll

Tusen norska stugägare stämmer staten över karantänsbestämmelser - "Ett ingrepp i grundläggande rättigheter"

Stugor i Stockholms skärgård
Norrmännen som stämmer staten tycker att coronarestriktionerna drivits för långt. Bild: Stockholms skärgård. Stugor i Stockholms skärgård Bild: /All Over Press Stockholm,skärgård

Omkring tusen norrmän har inlett en grupptalan mot norska staten, rapporterar NRK. Norrmännen äger fritidsstugor i Sverige och har sedan mars omfattats av karantänskrav efter resor där de övernattat på sina stugor.

Advokatfirman Andersen & Bache-Wiig som driver ärendet menar att det här är ett ingrepp i grundläggande rättigheter, och att det i praktiken hindrar de flesta att underhålla och använda sina fritidsbostäder.

Att inte ha möjlighet att vistas på stugan får "stora konsekvenser för den enskilde familjen", skriver advokatfirman i ett pressmeddelande.

Som lösning på ärendet föreslår gruppen att staten slopar karantänskravet och i stället inför krav på att man använder egen transport till sin fritidsbostad i Sverige, och tillsammans med det här även inför ett förbud mot närkontakt med utomstående personer under vistelsen.

Gruppen vill nu att karantänskraven hävs tills ärendet är avgjort.

Källor: NRK

Läs också