Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Djurparkers etik, krigsänkorna om vinterkriget och pensionären som vill minska fördomarna mot cannabis

Sirkka Linder röker cannabis och ett rökmoln omger henne.
71-åriga Sirkka Linder är öppen med sitt cannabisbruk, och har som mål är att minska fördomarna mot cannabis. Sirkka Linder röker cannabis och ett rökmoln omger henne. Bild: Matias Väänänen Perjantai

Här har vi samlat lite lästips för lördagskvällen.

Behöver vi djurparker?

Många unga bojkottar djurparker men samtidigt stiger antalet besök kontinuerligt varje år, och det är en global trend. Vad händer med djurparkerna i framtiden – tar de delfinariernas väg eller lever de vidare? Jenna Aarnio från djurrättsorganisationen Animalia är skeptisk till att ett liv i en inhägnad över huvud taget kan vara ett bra liv, medan Högholmens direktör Sanna Hellström berättar varför djurparker behövs.

Björn kikar ut från sitt vinterbo.
Djurparker i Finland är förhållandevis bra jämfört med andra länder, men etiken är ändå ett möjligt diskussionsämne. Björn kikar ut från sitt vinterbo. Bild: Korkeasaari Zoo/Mari Lehmonen brunbjörn,Högholmen

När världen rusar efter coronavaccin riskerar de fattigaste att bli utan

Det är i det här skedet oklart om vaccin mot covid-19 kommer att kunna distribueras genast till alla som behöver det. Det finns en risk för att de fattigaste och mest sårbara människorna i världen blir överkörda i den allmänna rusningen efter vaccin i de rika länderna, varnar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kvinna får tesetvaccin i augusti. Florida, USA.
Hela planeten kan inte få vaccinet på en gång. Kvinna får tesetvaccin i augusti. Florida, USA. Bild: AFP / Lehtikuva Coronavaccin

Krigsänkorna berättar om livet under och efter vinterkriget

Den 30 november år 1939 anföll Sovjetunionen Finland och vinterkriget var ett faktum. Viola och Birgit var unga då kriget bröt ut. Som änkor till krigsveteraner hör de till de få som kan berätta om livet under krigstiden. Här kan du läsa om Violas och Birgits liv under och efter kriget.

Två äldre kvinnor ser mot varandra och ler.
Birgit och Viola hör nu till de relativt få som finns kvar som genomlevt krigstiden och kan berätta om hur det var. Två äldre kvinnor ser mot varandra och ler. Bild: Yle/Johanna Ventus pensionärer,Birgit Mattbäck

Hög under sex decennier

Sirkka Linder är pensionerad modersmålslärare, och har använt cannabis sedan 1970-talet. I nya hemlandet Estland kan hon njuta av drogen utan rädsla för straff, nu hoppas hon att Finland följer i samma fotspår som grannlandet.Linder är öppen med sitt bruk, och har som mål är att minska fördomarna mot cannabis.

– Det är problematiskt att lägga cannabis i samma kategori som hårdare droger. Det finns många missuppfattningar bland folk som aldrig prövat på cannabis, säger hon.

Sirkka Linder röker cannabis och ett rökmoln omger henne.
Sirkka Linder blev bjuden på cannabis i Sverige på 1970-talet. Hon var såld direkt. Sirkka Linder röker cannabis och ett rökmoln omger henne. Bild: Matias Väänänen Perjantai

Läs också