Hoppa till huvudinnehåll

Mercedes sanslösa depåsjabbel kostade George Russell segern – Sergio Perez steg från jumboplats till vinst: "Tog mig tio år att nå detta"

Sergio Perez kör förbi jublande mekaniker.
Sergio Perez gjorde ett makalöst lopp i Bahrain. Sergio Perez kör förbi jublande mekaniker. Bild: AFP / Lehtikuva Sergio Pérez,Racing Point,Formel 1

George Russell såg ut att gå mot en sensationell seger i Bahrain – men det verkliga dramat hade inte ens börjat. Mercedes stod för ett otroligt depåhaveri som förstörde både Russells och Valtteri Bottas tävling, och i stället körde Sergio Perez till en seger, trots att han varit sist i fältet under öppningsvarvet.

Efter en kollision under det första varvet trillade Sergio Perez till sista plats. Men Racing Point-föraren körde upp sig – och när det var dags att vifta med målflaggan var Perez först av alla.

Mexikanen får tacka Mercedes depåpersonal för den makalösa segern. Nykomlingen George Russell var på väg mot en sensationell förstaplats, men hans depåstopp misslyckades totalt efter att han först fått Valtteri Bottas däck.

Britten fick byta däck på nytt och fick också punktering senare. Bottas fick i sin tur nöja sig med sina gamla däck, och knep en blygsam åttonde plats i loppet – en plats bättre än Russell.

Perez tog till slut en klar seger, och mexikanen – som inte har något kontrakt för nästa säsong – grät i teamradion efter målgång.

– Jag är mållös. Jag hoppas att jag drömmer – för jag har drömt om det här i många år. Jag försökte att aldrig ge upp och till slut fick vi utdelning, kommenterade Perez i segerintervjun.

– Kontrakten är inte riktigt i mina händer. Om jag inte fortsätter nästa år så gör jag comeback 2022.

Bottas förnedrades i starten

Starten i andra raka loppet i Bahrain blev dramatisk, men utan allvarliga olyckor. Utkörningar blev det däremot.

Charles Leclerc bromsade för sent, krockade med Racing Points Sergio Perez, vilket ledde till att Red Bulls Max Verstappen tvingades väja och krockade med sargen. Både Leclerc och Verstappen tvingades avbryta – goda nyheter för Bottas med tanke på kampen om andraplatsen i förarmästerskapet.

Men i övrigt var inledningen av loppet nattsvart för Bottas del. Finländaren fick åter igen en bedrövlig start, och tvåan Russell slank förbi direkt.

Bottas såg ut att ha riktig svag fart i början. Mercedesföraren fick främst försvara sin andraplats i början, samtidigt som Russell drog ifrån.

Otroligt depåkaos hos Mercedes

Loppets vändpunkt kom då tre fjärdedelar av racet var avklarat. Mercedes skulle göra dubbla depåstopp – och allt gick åt skogen.

Först fick ledaren Russell de mediumdäck som var planerade för Bottas. När det blev Bottas tur fanns först inga däck tillgängliga, sedan hade mekanikerna problem med att fästa däcken och till slut fick finländaren återvända till banan med samma gamla hårda däck.

Med nya däck såg Russell ut att ändå kunna utmana om en plats i täten. Men med tio varv kvar fick reserven punktering – och han fick åter igen besöka depån.

– Jag har inga ord! vrålade Russell i teamradion.

Russell ilsken – trots Wolffs hyllningar

Med sina gamla däck kunde Bottas inte få något till stånd och han gick i mål som åtta, med Russell bakom sig som nia.

Sergio Perez, som fallit till sista plats under öppningsvarvet efter Leclercs sena bromsning, körde ohotat i mål som etta, med överraskningsnamnen Esteban Ocon, Renault, och stallkamraten Lance Stroll med sig på pallen.

Kimi Räikkönen startade från 18:e plats och snurrade runt direkt i inledningen. "Ismannen" slutade till slut på plats 14.

Efter målgång bad både ingenjörer och stallchefen Toto Wolff om ursäkt till Russell för såsandet. Samtidigt hyllade de Russell för hans insatser på banan, men britten var riktigt arg.

– Killar, jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga. Jag känner mig förstörd, helt förstörd. Jag hoppas verkligen att jag får en ny chans, sa britten i ett radiomeddelande som osade av svordomar.

Resultat, Sakhirs GP:

1. Sergio Perez Racing Point
2. Esteban Ocon Renault + 10,518
3. Lance Stroll Racing Point + 11,869
4. Carlos Sainz Jr. McLaren + 12,580
5. Daniel Ricciardo Renault + 13,330
6. Alexander Albon Red Bull + 13,842
7. Daniil Kvijat AlphaTauri + 14,534
8. Valtteri Bottas Mercedes + 15,389
9. George Russell Mercedes + 18,556
10. Lando Norris McLaren + 19,541
11. Pierre Gasly AlphaTauri + 20,527
12. Sebastian Vettel Ferrari + 22,611
13. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 24,111
14. Kimi Räikkönen Alfa Romeo + 26,153
15. Kevin Magnussen Haas + 32,370
16. Jack Aitken Williams + 33,674
17. Pietro Fittipaldi Haas + 36,858
Max Verstappen, Red Bull, Charles Leclerc, Ferrari, och Nicholas Latifi, Williams, avbröt.