Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö lade ner krans vid Hjältekorset och hälsade till finländare utomlands

Jenni Haukio och Sauli Niinistö på Sandudds begravningsplats den 6 december 2020.
Presidentparet på Sandudds begravningsplats i Helsingfors. Jenni Haukio och Sauli Niinistö på Sandudds begravningsplats den 6 december 2020. Bild: Silja Viitala / Yle december,2020,Finlands självständighetsdag,Helsingfors,coronavirusutbrottet i Finland 2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,självständighet,självständighetsdagar,Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Sandudds begravningsplats

Republikens president Sauli Niinistö har på traditionellt vis lagt ned en krans på Hjältekorset på Sandudds begravningsplats i Helsingfors i dag på själständighetsdagen.

Hornet-jaktplan gjorde en ljudlig överflygning under presidentens kransnedläggning.

Niinistö bar munskydd under ceremonin, i likhet med nästan alla de omkring hundra åskådare som samlats där.

Presidenten och fru Jenni Haukio hade inlett självständighetsfirandet tidigare på dagen med att tända ljus i Helsingfors domkyrka.

Självständighetsdagens nationella flagghissning gick i år undantagsvis av stapeln i Tavastehus inför en liten publik. Det var första gången som flagghissningen inte ordnades i Helsingfors.

Presidenten sände hälsning till finländare utomlands

President Niinistö hälsade i en Twittervideo till alla de finländare som bor utanför landets gränser.

Presidenten konstaterade att vi alla står inför en ny situation.

- Många av er har tvingats vara länge borta från Finland och borta från era kära. Men banden till Finland hålls starka, sa Niinistö.

Enligt Niinistö finns det hopp.

- Vi klarar av den här situationen överallt, sa Niinistö och avslutade med att önska glad självständighetsdag till alla personer med kopplingar till Finland.

Läs också