Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen Marin i videohälsning till finländarna: "Vi kommer att klara det tillsammans"

Collage av sex bilder. I bilderna syns Annika Saarikko, Sanna Marin, Maria Ohisalo, Li Andersson, Anna-Maja Henriksson och Finlands flagga.
De ledande ministrarna i regeringen Marin säger att finländarna klarar coronakrisen tillsammans och önskar alla en glad självständighetsdag. Collage av sex bilder. I bilderna syns Annika Saarikko, Sanna Marin, Maria Ohisalo, Li Andersson, Anna-Maja Henriksson och Finlands flagga. Bild: Collage: Yle Sanna Marin,Regeringen Marin,Maria Ohisalo,Li Andersson,Annika Saarikko,Anna-Maja Henriksson

Regeringen Marins centrala ministrar kommer med en videohälsning till finländarna. Ministrarna vill självständighetsdagen till ära ingjuta mod och framtidstro i sin Twitter-hälsning.

Statsminister Sanna Marin (SDP) inleder med att konstatera att vi i år firar självständighetsdagen i exceptionella förhållanden.

Coronakrisen upphör till slut, även om vägen fram till det kan kännas lång, säger Marin.

– Men vi finländare klarar oss ur det här eftersom vi bryr oss om varandra.

Vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) säger kort och koncist att vi är ansvarsfulla och tappra, inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) slår fast att vi klarar oss var som helst, när som helst och undervisningsminister Li Andersson (VF) hälsar att vi tillsammans ser till att alla hålls med.

 Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson säätytalon rappusilla ennen hallituksen kokousta 19.5.2020.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson hälsade också på svenska. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson säätytalon rappusilla ennen hallituksen kokousta 19.5.2020. Bild: Susanne Salin / Yle Regeringen Marin,Ständerhuset,Helsingfors,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,COVID-19,Arkitektur i Finland,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,vår,2020,Gustaf Nyström,restauranger,restaurangbranschen,öppettillstånd,Anna-Maja Henriksson,Justitieminister

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kommer med en tvåspråkig hälsning om att vi klarar oss för att vi tar hand om varandra.

Henriksson avslutar videon med att önska alla en glad självständighetsdag.

Virtualkör framför Finlandia på svenska

Här kan du lyssna på Finlands svenska sång- och musikerförbund som framför Finlandia på svenska.

Det är frågan om Svenskfinlands största virtualkör.