Hoppa till huvudinnehåll

Alla åtal mot Martyrkyrkans vänner förkastas: "Det har varit tunga år men jag kände en viss värme till och med i häktet"

Sessionssalen vid Vasa hovrätt.
Alla åtal förkastades av Österbottens tingsrätt. Sessionssalen vid Vasa hovrätt. Bild: Yle/ Malin Hulkki hovrätter,rättsfall,Vasa hovrätt

Österbottens tingsrätt friar ordförande Johan Candelin samt en styrelsemedlem och föreningen Martyrkyrkans vänner från alla misstankar om brott mot penninginsamlingslagen.

Alla åtal förkastas och motiveringen är bland annat att föreningen inte har begärt pengar av allmänheten utan vänt sig till en begränsad skara.

- Det känns mycket bra. Det har varit en tung tid men jag är glad för många människor har tagit kontakt och uttryckt sitt stöd. Jag har flera vänner än jag trodde och det gläder mig, säger Johan Candelin.

Enligt domen har föreningen skickat ut sitt nyhetsbrev i slutna kuvert till en begränsad skara understödjare eller "prenumeranter". Dessa har också själva valt att skriva sina kontaktuppgifter på en lista.

Tingsrätten skriver också att föreningen har varit inbjuden till de tillställningar där de informerat om sin verksamhet och bjudit ut nyhetsbrevet.

Många olika delar som talade för föreningen

Martyrkyrkans vänner stöder utsatta och förföljda kristna runtom i världen och enligt tingsrätten är det motiverat att föreningen styrelse snabbt behöver kunna fatta beslut om vart man ska skicka pengar.

Därför har det varit viktigt för föreningen att deras verksamhet är sådan att man inte behöver penninginsamlingstillstånd. Ett sådant tillstånd innebär nämligen att föreningen på förhand måste meddela vart medlen ska gå.

Föreningen också har frågat två jurister som ansett att man inte behöver penninginsamlingstillstånd.

Föreningens jurist Anne Mäkelä säger att tingsrätten egentligen inte tar ställning till om penninginsamlingstillstånd behövs, utan bara avgjort om något brott har begåtts.

- Och tingsrätten konstaterar på många olika plan att så inte har skett. Dels för att föreningen försökt göra rätt och frågat jurister och dels för att lagen är oklar samt att uppsåt saknas.

Hundratals har bett om hjälp - snart får de den

Föreningens verksamhet har legat på is i snart två år men nu ska verksamheten igång igen så snabbt som möjligt, enligt Candelin.

- För mig har det allra svåraste inte varit att ryktet gått eller att det har varit tungt för mig, utan jag tänker på människor som lider och som skriver och frågar om de kan få mat till sina barn eller om de kan få operation.

Gång på gång har föreningen enligt Candelin nu tvingats säga nej.

- Hundratals mäniskor har bett om hjälp och vi har inte kunnat göra något men den tiden tror jag tar slut snart.

Candelin satt anhållen i flera dygn

Anmälan mot Martyrkyrkans vänner kom då Centralen för utredning av penningtvätt började notera att föreningen regelbundet skickar pengar till utlandet. Centralen gjorde en anmälan om möjlig penningtvätt.

Det visade sig att det inte alls handlar om penningtvätt men däremot börjar polisen utreda om allt har gått rätt till i fråga om tillstånden.

En februaridag 2019 hämtas Johan Candelin av polisen och han satt anhållan i nästan tre dygn.

- Man brukar säga att man lär så länge man lever och jag har aldrig varit fängslad förut. Så det var intressant men inte precis trevligt. Det som var roligt var att en av de som vaktade mig var en gammal konfirmand så jag kände en viss värme där, säger Candelin.

Kvarstaden upphävs, inga pengar ska betalas tillbaka

Åklagaren ansåg å sin sida att antalet personer som donerat pengar är så stort, kring 4000, att det räknas som en vädjan till allmänheten om donation utan motprestation.

Tingsrätten anser å sin sida att bara för att polisstyrelsen i sitt utlåtande beskriver det som skett som en vädjan till allmänheten så är det enbart fråga om deras tolkning av vad som är "allmänheten".

Åklagaren yrkade på villkorliga fängelsestraff och att de insamlade medlen, drygt 2,5 miljoner euro, förverkas till staten. Eftersom åtalet förkastas så förkastas också yrkandet på förverkan till staten. Också kvarstaden som förordnats Martyrkyrkans vänner hävs.

Däremot ska staten betala rättegångskostnaderna för föreningen, ordförande Johan Candelin och en styrelsemedlem som också åtalades. Totalt handlar det om närmare 50.000 euro.

Artikeln uppdaterad 7.12 kl.17.12 med kommentarer av Johan Candelin.