Hoppa till huvudinnehåll

Brist på förskoleplatser i Borgå centrum - baracker ett alternativ

Elever på väg till Näse skola
Näse skola använde barackerna tills eleverna kunde flytta in i nya Strömborgska enhetsskolan. Arkivbild från 2016. Elever på väg till Näse skola Bild: Yle/Stefan Paavola skolelever,barn i skolåldern,elever,baracker,näse skola i borgå

Det är ont om förskoleplatser för svenskspråkiga barn i Borgå centrum. För att råda bot på det funderar staden på att eventuellt ta i bruk baracker för ett år.

Enligt Leila Nyberg som är direktör för småbarnspedagogik i Borgå handlar det om att efterfrågan och utbud inte möts.

- Emellanåt uppstår sådana här situationer eftersom åldersklasserna varierar, säger Nyberg.

Antalet barn i förskoleåldern i Borgå beräknas vara mellan 550 och 600 både nu och de närmaste åren, men på vilka områden barnen bor och vilket språk de talar varierar från år till år.

Av Borgåbarnen som ska börja i förskolan nästa höst råkar en större andel än vanligt bo i centrum och tala svenska.

Bristen på förskoleplatser är störst i elevupptagningsområdena för Kvarnbackens skola, Vårberga skola och Kevätkummun koulu. Trängseln i Kantelehuset lindras genom ändringar i elevupptagningsområdena.

Förskola i baracker ett alternativ

Småbarnspedagogiken och lokalitetsledningen har tillsammans kartlagt vilka lokaler som skulle finnas till förfogande för förskolebarnen i centrum.

Ett alternativ man nu funderar på är att placera två förskolegrupper i barackerna som finns på Albert Edelfeltin koulus gård.

På torsdagen ska bildningsnämnden ta ställning till ett förslag om att hyra barackerna för nästa läsår.

- Lokalerna har använts av AE-skolan medan man gjort renoveringar i skolan, och de blir lediga i vår, säger Nyberg.

Barackerna finns ganska nära centrum och skulle på så sätt lämpa sig bra. Förskolegrupper har hållit till i barackerna också tidigare, innan nya Strömborgska skolan blev klar.

Benen på en liten pojke, småbarn med gula västar i bakgrunden.
Det blir trängsel bland förskolebarnen i Borgå centrum nästa år. Arkivbild. Benen på en liten pojke, småbarn med gula västar i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle skolgård,utomhuspedagogik

Också i fjol somras skrev vi om att Borgå hade brist på dagisplatser.

- Förra året hade vi behov av tilläggslokaler på västra sidan om ån, till exempel i Hammars- och Övre Haiko-området. Där väntar vi nu på att daghemmet Skogsstjärnan ska bli klart, säger Nyberg.

Skogsstjärnan kommer att ersätta en del tillfälliga lokaler.

Enligt Nyberg har det tidigare varit ännu vanligare att man behövt leta efter tillfälliga lokaler inom småbarnspedagogiken, men eftersom staden byggt till en del nya daghem har behovet efter tillfälliga lokaler minskat.

- Det handlar om att balansera mellan utbud och efterfrågan. Inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen är gruppstorlekarna dessutom noga dimensionerade enligt lagen, och då kan vi inte ens tillfälligt ha större grupper, säger Nyberg.

Hon tror inte att småbarnspedagogikens kvalitet lider av baracklivet.

- Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten i alla lokaler. Vi försöker också se till så vi inte gör för små och sårbara enheter. Nu talar vi om två grupper, alltså omkring sex vuxna och 40 barn. Då kan vi få det att gå runt från morgon till kväll, säger Nyberg.