Hoppa till huvudinnehåll

"Förändringar inför F1-säsongen 2021 är inte aktuella" – Mercedes stallchef förnekar att succévikarien George Russell skulle ersätta Valtteri Bottas

George Russell i Mercedes färger.
George Russell i Mercedes färger. George Russell i Mercedes färger. Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press George Russell

George Russell fick agera vikarie för Mercedes stjärna Lewis Hamilton i Bahrain och höll på att vinna direkt i debuten. Otur och härdsmälta i Mercedes depå innebar ändå att han fick nöja sig med en niondeplats. Britten levererade ändå ett formbesked som kan innebära att det bara är en tidsfråga innan han får en permanent stallplats i Mercedes.

Lewis Hamilton har redan säkrat sitt världsmästerskap, men smittades av covid-19 och missade därför F1-loppet i Bahrain. Den 22-årige britten George Russell, som vanligtvis kör för Williams, fick hoppa in och levererade direkt.

Depåstrul och punktering innebar att han fick nöja sig med en blygsam niondeplats. Stallkamraten Valtteri Bottas var åtta, men fick rent prestationsmässigt stå i skuggan av sin nye stallkamrat.

Kontraktsläget
FörareSäsongen 2020Säsongen 2021Säsongen 2022
Lewis HamiltonMercedes
Valtteri BottasMercedesMercedes
George RussellWilliamsWilliams

Bottas förlängde med Mercedes i början av augusti då han tecknade ett kontrakt för säsongen 2021.

Före kontraktet publicerades hade Russell ryktats ta Bottas plats i toppstallet och under den senaste veckan har det igen spekulerats i att Russell kunde ersätta en formsvag Bottas redan nästa år.

Mercedes stallchef Toto Wolff i Bahrain.
Mercedes stallchef Toto Wolff i Bahrain. Mercedes stallchef Toto Wolff i Bahrain. Bild: xpbimages.com / AOP Toto Wolff

Enligt Mercedes stallchef Toto Wolff förändrade Russells panginsats inte planerna, utan Bottas kan räkna med att få fullfölja sitt kontrakt.

– George är en Williamsförare och har kontrakt med dem. Valtteri och Lewis kör för oss. Förändringar inför säsongen 2021 är inte aktuella, säger Wolff till The Race.

"Alla ingredienser som en stjärna behöver"

På förhand var målsättningen för Russell en plats i topp-5.

– Han levererade verkligen i dag. Hans race var otroligt. Han hade bäst reaktionstid i starten i en ny bil som inte ens är anpassad för honom. Han tog ledningen, var briljant och var två gånger med i segerstriden, säger Wolff till The Race.

– Vi lärde oss att Russell är någon som man kan räkna med i fortsättningen. Han har all potential och alla ingredienser som en framtida stjärna behöver.

Starten i Bahrains grand prix. Red Bulls Max Verstappen mellan Mercedesförarna George Russell (63) och Valtteri Bottas (77).
Starten i Bahrains grand prix. Red Bulls Max Verstappen mellan Mercedesförarna George Russell (63) och Valtteri Bottas (77). Starten i Bahrains grand prix. Red Bulls Max Verstappen mellan Mercedesförarna George Russell (63) och Valtteri Bottas (77). Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press Bahrains Grand Prix,Valtteri Bottas,George Russell,Max Verstappen

Om en vecka avslutas F1-säsongen i Abu Dhabi och då kan Russell få en ny chans i Mercedes. I fredags meddelade Wolff att Hamilton inte mådde särskilt bra, men nu uppges världsmästaren vara på bättringsvägen.

– Han säger att han känner sig lite bättre i dag. Om nästa test är negativt är bilen hans, säger Wolff.

Vill köra Mercedes i säsongsavslutningen

Russell skulle gärna köra för Mercedes en gång till.

– Förstås skulle jag älska att få möjligheten om en vecka igen. Jag tror att jag skulle klara av att leverera, men vi får vänta och se. Hamiltons hälsa är viktigast, säger Russell till The Race.

– Förhoppningsvis har jag gett Toto lite att tänka på. Inte bara med tanke på 2022, utan kanske tidigare.

I nuläget pekar mycket på att Russell kör en av Mercedes bilar säsongen 2022. Bottas era i stallet är inte nödvändigtvis över om det går så. Hamilton har ofta snackat om att slutet på karriären närmar sig.

Tackar Hamilton för sig om ett år kunde Russell ersätta sin landsman i Mercedes 2022.

Kör Valtteri Bottas för Mercedes 2021?

Ja
80.3% (995 röster)
Nej
19.7% (244 röster)
Antal avgivna röster: 1239

Kör Valtteri Bottas för Mercedes 2022?

Nej
78.6% (891 röster)
Ja
21.4% (243 röster)
Antal avgivna röster: 1134

Läs också