Hoppa till huvudinnehåll

IS: Skatteförvaltningen ansöker om konkurs för Nuorisosäätiö

Nuorisosäätiös kontor i Helsingfors
För närvarande bor 4 200 hyresgäster i Nuorisosäätiös bostäder. Nuorisosäätiös kontor i Helsingfors Bild: Riikka Kurki / Yle Nuorisosäätiö,MOT

Skatteförvaltningen ansöker om konkurs för stiftelsen Nuorisosäätiö. Konkursansökan behandlas i Helsingfors tingsrätt. Ilta-Sanomat var först ute med nyheten.

Förra veckan beslöt Helsingfors tingsrätt att den skuldsanering som stiftelsen är föremål för avbryts. Enligt rätten är stiftelsen medellös och saneringen därför onödig.

Tingsrätten uppskattade att en fortsatt behandling av saneringsprogrammet skulle medföra mera kostnader för stiftelsen, och att stiftelsen inte skulle kunna betala sina nya skulder och skulle därmed skuldsätta sig ytterligare.

Skatteförvaltningen motiverar sin konkursansökan med att stiftelsen är insolvent efter förra veckans saneringsbeslut.

Skatteförvaltningen har uppskattat sina fordringar till cirka 2,5 miljoner euro, enligt Ilta-Sanomat.

En av Finlands största ekobrottsutredningar

Nuorisosäätiö är föremål för en av Finlands största ekobrottsutredningar. Enligt den nuvarande ledningen lyckades den förra ledningen orsaka stiftelsen förluster på 40 miljoner euro.

Stiftelsen har tidigare varit inblandad i ekonomiska oegentligheter kring valfinansiering och placeringar i skatteparadis.

Det finns också misstankar om ekonomisk brottslighet och korruption. Förre styrelseordföranden Pertti Nousiainen och förre vd:n Aki Haaro misstänks för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta. Polisutredningen pågår fortfarande.

För närvarande bor 4 200 hyresgäster i Nuorisosäätiös bostäder.