Hoppa till huvudinnehåll

Stora delar av Danmark stänger ner igen – över 2000 coronafall det senaste dygnet

Danmarks statsminister Mette Frederiksen i kostym talar inför pressen. I förgrunden syns tre mikrofoner på hennes bord.
Statsminister Mette Frederiksen varnade om de nya nedstängningarna redan söndag kväll. Danmarks statsminister Mette Frederiksen i kostym talar inför pressen. I förgrunden syns tre mikrofoner på hennes bord. Bild: EPA-EFE/PHILIP DAVALI DENMARK OUT Mette Frederiksen,Danmark

Restauranger, kulturliv och idrott stänger i hög grad ner i stora delar av Danmark igen, på grund av stigande coronasiffror. Elever i årskurs 5 och uppåt ska få distansundervisning.

Danmark förlänger de coronarestriktioner de har haft så de nu gäller hela vintern. Det innebär bland annat att folksamlingsgränsen fortsatt är 10 personer, också över jul. Det meddelar regeringen och Sundhedsstyrelsen på en pressträff i dag.

– Vi har den här gången årstiden emot oss. Myndigheternas värdering är dessvärre att januari och februari kan bli mycket svåra månader i den här globala pandemin. Därför förlänger vi restriktionerna till den 28 februari, säger statsminister Mette Frederiksen.

Danmark skärper nu restriktionerna ordentligt i 38 kommuner i landet, bland annat i Köpenhamn med omnejd och i Århus och Odense. I dem kommer restauranger att stänga och bara kunna erbjuda take away, kulturliv som teatrar och biografer stängs ner, liksom gym och annan idrott.

I de 38 kommunerna ska dessutom elever i årskurs 5 och uppåt övergå till distansundervisning fram till början av januari.

De nya restriktionerna gäller från och med onsdag.

Danmark har registrerat 2046 nya fall av smitta det senaste dygnet. Incidenstalet för de två senaste veckorna är nästan 350 på 100 000 invånare.

328 personer är inlagda på sjukhus och myndigheterna räknar med att siffran stiger till över 400 nästa vecka.

– Epidemin ger inte upp, säger hälsominister Magnus Heunicke.

– Men vi kan komma igenom det här säkert och tryggt. Kom ihåg att vaccinen är på väg. Men det blir hårda månader.

Läs också