Hoppa till huvudinnehåll

Egentliga Finland är nu i fasen för allmän samhällsspridning - dagligen konstateras cirka 50 coronafall

Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Arkivbild. Chefsöverläkare Mikko Pietilä. Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus. Bild: Arash Matin/Yle Mikko Pietilä,Åbo universitetscentralsjukhus,överläkare

Coronaepidemin befinner sig nu i fasen för allmän samhällsspridning i Egentliga Finland. Det här konstaterade den regionala coronakoordinationsgruppen på tisdagen den 8 december.

Fasen för allmän samhällsspridning är den tredje och allvarligaste epidemifasen. Fram tills nu har Egentliga Finland befunnit sig i accelerationsfasen. Du kan läsa mera om de olika faserna och vad de innebär här.

Nu har coronaläget ytterligare eskalerat i regionen och smittfallen har klart ökat. Dagligen konstateras cirka 50 coronafall i Egentliga Finland. Det har också blivit svårare att spåra smittan.

- Orsaken till att vi nu bedömer att vi är i spridningsfasen är att fallen ökar, incidensen har ökat, och det har ökat så snabbt att vi tyckte det var dags, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Läget inom sjukvården fortfarande relativt lugnt

Incidensen för covid-19 har stigit till 103 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Det går fortfarande att svara på vårdbehovet i regionen, men läget kan ändras mycket snabbt. För tillfället vårdas nio patienter på Åbo universitetscentralsjukhus.

- Läget inom sjukvården är fortsättningsvis lugnt, men testningen är i full gång. En dag hade vi 2 000 personer som behövde testas, säger Pietilä.

Pietilä uppmanar alla att följa rekommendationerna.

Jag hoppas att alla förstår att nu är det dags att ta det här på allvar. Använd munskydd, tvätta händerna, håll avstånd. Om alla skulle ha gjort det redan tidigare skulle vi inte befinna oss i det här läget nu.

Egentliga Finlands coronaarbetsgrupp möts nästa gång senast på fredag för att bedöma om ytterligare rekommendationer behövs för att förebygga epidemispridningen.

Enligt Pietilä kan nya rekommendationer gällande sammankomster och distansundervisning ännu införas.

- Vi ska nog klara det här. Vi är alla en del av det här arbetet, det är inte bara hälsovården eller myndigheterna som ska ta ansvaret.

Sjukvårdsdistriktets regionala rekommendationer hittar du på sjukvårdsdistriktets webbplats.

Läs också