Hoppa till huvudinnehåll

Kulturrådet Veijo Baltzar häktades på nytt - var i kontakt med någon trots förbud

veijo baltzar
Om alla åtal går igenom kan det enligt åklagaren handla om ett fängelsestraff på 6-7 år för Baltzar. veijo baltzar Bild: Lehtikuva Veijo Baltzar

Kulturrådet och författaren Veijo Baltzar har häktats på nytt. Baltzar har åtalats för flera fall av människohandel och sexualbrott. Huvudförhandlingen i rättegången mot honom inleds på onsdag.

Åklagaren Mikko Sipilä säger att Baltzar har brutit mot restriktioner som är kopplade till det reseförbud som han belagts med.

Baltzar hade varit i kontakt med en person han inte fick vara i kontakt med och därför häktades han på nytt.

Sipilä säger att Baltzar är häktad bara fram till huvudförhandlingen på onsdag. Han säger att frågan om häktning kommer att tas upp i rätten på onsdag och eventuellt varje gång åtalen mot honom behandlas i rätten.

Brottsrubriceringen är grov våldtäkt och grov människohandel. Offren är sju unga flickor och kvinnor. Baltzar ska ha lockat dem med i sin teaterverksamhet och senare också till att bo hemma hos sig, bland annat i Raseborg.

Innan rättegången inleddes den 4 december satt Baltzar i nästan ett år i rannsakningshäkte. Han släpptes ur häktet i november i år och belades med reseförbud.

Källor: STT, Yle Uutiset