Hoppa till huvudinnehåll

Norge har bestämt sig – hela längdlandslaget står över Tour de Ski: "Oacceptabelt hög risk för att bli smittad"

Therese Johaug efter målgång.
Therese Johaug kommer inte att försvara sin totalseger i Tour de Ski. Therese Johaug efter målgång. Bild: Lehtikuva Therese Johaug

Det blir inga norska idrottare i Tour de Ski vid årsskiftet. Det norska skidförbundet skriver i ett pressmeddelande att de prioriterar åkarnas hälsa och stannar hemma.

Det internationella skidförbundet Fis har bestämt sig för att genomföra världscupsäsongens normala höjdpunkt Tour de Ski enligt vanlig plan – trots coronaläget i Europa.

Samtidigt har Norge tagit sitt beslut. Det blir ingen resa till Schweiz och Italien för tävlingarna efter nyår, rapporterar bland annat NRK.

Norge gav sitt besked under ett extrainsatt möte med Fis längdkommitté och världscupkommitte, skriver Aftonbladet.

– Riskerna för smitta i samband med resorna till och under Tour de Ski har inte förändrats väsentligt från tidigare utvärderingar som vi har gjort, säger Øystein Andersen som är medicinskt ansvarig för längdåkningen i norska förbundet.

Efter premiärhelgen i Ruka valde Norge att som första nationen stå över de resterande världscuptävlingarna under 2020. Tätt efter Norges beslut valde också Finland och Sverige att göra samma sak och ställa in resorna till Davos och Dresden.

– Resor mellan länder i Europa under en pandemi medför fortfarande en oacceptabelt hög risk för att bli smittad, säger Andersen.

Försökte påverka Fis

De tre nordiska länderna har försökt att påverka Fis och flytta touren till en ort för att göra det coronasäkrare, men Fis valde att köra på sin linje. Därmed blir det lopp i Val Müstair, Toblach och Val di Fiemme.

– Vi anser att touren är för riskabel med tanke på vad som är vårt mål under säsongen. Huvudmålet för det norska längdlandslaget är VM i Oberstdorf, säger landslagschefen Espen Bjervig och syftar på mästerskapet på tysk mark i månadsskiftet februari–mars.

Finland och Sverige har inte tagit något beslut i Tour de Ski-frågan, men av rent logistiska skäl lär ett besked komma rätt snart.

– Vi letar efter lösningar på att kunna åka. Vi har inte samma karantänsregler som Norge så det finns en skillnad, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Aftonbladet.

På tisdagen gav också Iivo Niskanen en kommentar om beslutet att köra touren som vanligt.

– Kunde man vänta sig något annat från Fis än beskedet att Tour de Ski körs som normalt? Finland, Sverige och Norge står över världscupen i schweiziska Davos. Sen kommer beslutet att ordna touren som vanligt – i Schweiz, sa han till Ilta-Sanomat.

Läs också